Ариље: Држава да помогне за решење проблема са малинама

АРИЉЕ: Скупштина Општине Ариље затражила је данас од Владе Србије и ресорног министарства да организују хитан састанак са пословним удружењем хладњачара Србије и удружењима малинара из целе земље како би се постигао договор о аконтној цени малине.

Како се наводи у закључку са данашње седнице, та општина од Владе и Министарства пољопривреде тражи максимално ангажовање у оквиру својих надлежноти у спречавању монопола у откупу и пласману малине.

"Имајућу у виду надлежност Скупштине општине и ограничене могућности да предузме одговарајуће мере у вези са проблемом око малине, предлажемо да улогу медијатора преузме Влада Србије, односно надлежна министарства, која својим ауторитетом могу допринети да се створи амбијент како би се омогућило слободно тржиште у откупу малине на територији Србије, имајући у виду да производња малине обезбеђује више од 250 милиона евра девизног прилива и један је од главних извозних производа", наводи се у закључку донетом на седници скупштине.

Према анализама стручњака из те области, понуда малине у Србији у 2017. је 40 до 50 одсто мања у односу на 2016, а према информацијама са светског тржишта смањена је производња за 50 одсто у Пољској и 20 одсто на тржишту Америке.

"Из свега наведеног може се извести закључак да тржиште није слободно већ монополистичко, а да истакнута цена малине не покрива ни трошкове производње", наводи се у скупштинској одлуци.

Председник скупштине општине Ариље Драгиша Терзић рекао је да је упућен позив свим председницима СО као и председницима општине у којима се прозводи малина да подрже напоре својих произвођача у борби против, како је рекао, монополистичког тржишта.

Саветник министра пољопривреде Предраг Лучић изјавио је у уторак да држава, преко Комисије за оцену конкурентности, већ испитује да ли има недозвољеног удруживања и монопола у производњи и продаји малина, и да ће надлежни органи казнити све који се баве недозвољеним радњама када је у питању уређење тржишта.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести