Белоруси заинтересовани за наше воће, ми за њихов маслац

БЕОГРАД: Србија, као један од лидера у производњи малина и шљива, занимљива је белоруским привредницима како би од српског воћа производили воћне јогурте, док Белорусија, с друге стране, нашем тржишту може понудити маслац и млеко у праху, које недостаје нашој кондиторској индустрији.
sljive
Фото: pixabay.com

То је закључено током састанка министара пољопривреде Србије и Белорусије, Бранислава Недимовића и Анатолија Хотка, који се одржао данас у Београду, а уочи сусрета двојице председника, Александра Вучића и Александра Лукашенка.

Недимовић је у изјави медијима након састанка казао да је Србији неопходно да увезе маслац и млеко у праху, додајући да су потребе наше кондиторске индустрије за том робом 2.000 тона годишње, а да свега има 30 до 40 тона.

То је зато што немамо вишка млека и зато је неопходно да се тај недостатак покрије. Србија ће за 15 до 20 дана изаћи са посебним правилима за увоз те врсте робе без царине, а сматрам да Белорусија, као један од лидера у тој области, може да нам помогне, рекао је Недимовић.

Каже да је тема разговора са министром пољопривреде Белорусије била и како да Србија на најквалитетнији начин искористи Споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом, где је укључена и Беорусија, и да им представи листу производа који су њима неопходни, а које би наша земља могла да им пласира.

Међу њима су, наводи Недимовић, неке врсте воћних ракија, месне прерађевине, воће.

Он је најавио и да ће сутра бити потписан споразум између млекаре "Уб" и једне млекаре из Белорусије о међусобној сарадњи ради пласмана производа на трећа тржишта, као што су тржиште ЕУ, руско и остала заинтересована тржишта.

Министар каже да је робна размена пољопривредних и прехрамбених производа између две земље испод 20 милиона долара и истиче да она може бити и до два или три пута виша с обзиром на погоности из Споразума о слободној трговини са Евроазијском унијом.

Тема разговора, казао је Недимовић, била је и да у сектору семенске робе буде веће учешће српских сорти, јер је, подсећа, Србија регистрована на белоруским сортним листама.

Србија у размени са Белорусијом остварује позитиван спљнотрговнски биланс, наводи Недимовић, у износу од 500.000 долара.

Према његовим речима, највише извозимо сточне хране, а највише увозимо млади кромпир, млечне производе и лук.

Министар пољопривреде Белорусије Анатолиј Хотко каже да је та земља један од лидера у производњи млечних производа, али, истиче, да им недостаје воће и воћни концетрати за, на пример, производњу воћних јогурта.

Ми знамо да је Србија лидер у производњи малине и шљиве и то је за нас интересантно и имаћемо то и виду, рекао је Хотко новинарима након састанка с Недимовићем.

Наводи да је на састанку изражена обострана жеља да раст размене пољопривредне и прехрамбене робе буде узајамно висок.
Сагласан сам с Недимовићем да Србија и Белорусија имају узајамне испоруке, тако да ћемо ми то што се производи у Србији са задовољством куповати и, такође, правити испоруке из Белорусије, рекао је Хотко.

Разговарали су, каже он, и о узгајању биља, додајући да је та тема од посебног значаја за развој сарадње у области образовања, као и да имају добре односе са Пољопривредним факултетом у Новом Саду. Хотко каже да се Белорусија радује инвестицијама из Србије, додајући да српски бизнис има капацитете да учествује у аграрном сектору Белорусије.

И сутрашњи бизнис форум биће још један стимуланс да се развију инвестиције. Морам да кажем да се за девет месеци извоз из Белорусије у Србију повећао више од три пута, рекао је Хотко.

Сарадња у области пољоприведе између Србије и Белорусије реализује се кроз међусобну трговину пољопривредно-прехрамбеним производима, као и сарадњу надлежних ветеринарских и фитосанитарних служби две земје, а у циљу олакшавања међусобне трговне.

Највећи обим међусобне размене пољопривредних и прехрамбених производа остварен је у 2014. години када је достигао ниво од 17,3 милиона америчких долара.

У 2018. години укупна размена пољопривредно-прехрамбених производа износила је 10,4 милиона америчких долара, од чега је наш извоз износио око осам милиона америчких долара, док је увоз из Белораусије био 2,4 милиона америчких долара.

У првих десет месеци 2019. у Белорусију је извезено пољопривредних производа у количини од 3,4 хиљаде тона, укупне вредности 5,2 милиона америчких долара, највише сточне хране, конзервисани кукуруз шећерац, грашак.

Док је у првих десет месеци ове године из Белорусије увезно пољопривредних производа у количини од 12.000 тона, укупне вредности 4,7 милиона америчких долара и то највише младог кромпира и црног лука.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести