Ђаковић: Аграрни буџет ове године рекордних 70 милијарди

БЕОГРАД: Агроаналитичар Горан Ђаковић каже да аграрни буџет Србије није био никада већи, јер ће ове године износити нешто више од 70 милијарди динара, а што је око 5,2 од укупног буџета.
poljoprivreda
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

"Ове године то се највише осетило анализом увоза трактора и њихове продаје на домаћем тржишту, па смо сада на 3.500 трактора за девет месеци, што половних, сто нових, за које је већина субвенција обезбеђена уз помоћ државе", каже Ђаковић за Танјуг.

Наглашава да ће тај број прећи 4.000, јер тренутно има још 500 предмета са захтевима за набавку трактора у Министарству пољопривреде, док су не тако давно, како каже, стајали годинама, зато што није било довољно интересената.

Упозорава, међутим, да је тешко доћи до трактора јер их нема на лагеру и то због недостатка резервних делова, па се чека по неколико месеци, али слично је, додао је у целом свету,

"Када имате добар трактор, имате много боље услове да обрадите земљу и на крају добијете боље приносе, па сам за то да рецимо уместо кеш новца треба обезбедити субвенцију за градњу шистема за наводњавање, јер тако убрзо дигнете принос за 10 до 20 одсто", каже Ђаковић.

Додао је да ће значајних субвенција бити и за сунцокрет и шећерну репу, која је у упадљивом паду када је реч о засејаним површинама.

"С друге стране, радује то што је пшенице много више, па ћемо сада имати преко 720.000 хектара, наспрам прошлогодишњих 630.000, а вероватно је добра откупна цена то погурала", казао је Ђаковић.

Поменуо је и да су значајне субвенције намењене становницима Косова и Метохије, те да то као и раније иде преко Канцеларије за КиМ.

"Радује што је све више производа оданде, а тамо се пре свега развија виноградарство", навео је Ђаковић и додао да је за пољопривреднике на Косову и Метохији увек издашнија помоћ, што је и логично због тешких услова рада.

Ђаковић је казао да је за пољопривреднике веома важно да се што пре успостави дигитална платформа е-аграр, ер ће тако много лакше долазити до субвенција, а смањиће и трошкове и документацију.

Нагласио, међутим, да је било злоупотреба када је реч о субвенцијама.

"Неки од корисника нису чак ни купили тракторе, а узели су новац или су, рецимо, на туђе име фалсификовали потписе, па ће полиција имати чиме да се бави", казао је Ђаковић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести