Делегација Египта и Недимовић о јачању сарадње у аграру

БЕОГРАД: Амбасадор Египта и пољопривредна делегација те земље састали су се данас у Београду са српским министром пољопривреде Браниславом Недимовићем како би разговарали о јачању билатералне сарадње у области аграра.
nedimovic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Египатски амбасадор Амр Алгувејли је на састанку са Недимовићем, трећем у овој години, разговарао о унапређењу сарадње која би почивала на четири стуба: развоју билатералног преференцијалног трговинског система за низ пољопривредних производа који су извозни приоритети за две земље; истраживању потенцијала за заједничку производњу пољопривредних машина, олакшавању учешћа обе земље на изложбама и форумима, укључујући и на Новосадском пољопривредном сајму, као и на сарадњи у истраживању и развоју, укључујући у размени искустава између истраживачких центара.

У саопштењу амбасаде Египта у Београду каже се да је амбасадор рекао да је српска страна представила нацрт меморандума о разумевању у области пољопривреде, у склопу припрема за Заједнички економски комитет који ће се одржати у првој половини ове године.

Министар пољопривреде Србије је, како је саопштено, изнео резултате своје јануарске посете Египту, која је уследила након разговора између египатског министра спољних послова Самеха Шукрија са премијерком Аном Брнабић 28. новембра прошле године, који су тада размотрили начине за унапређења сарадње између две земље у области пољопривреде.

Шеф пољопривредне делегације Египта, Ахмед Камал Ал-Атар, информисао је разноврсну делегацију о будућим задацима, с циљем израде студије о извозном и увозном потенцијалу на српском тржишту и фитосанитарним стандардима.

Амбасадор је закључио да ће амбасада Египта у Београду бити домаћин великог форума између гостујуће делегације и највећих српских компанија које се баве трговином у области пољопривреде, а истовремено је упутио позив египатским и српским компанијама да учествују на сродним форумима и изложбама у обе земље.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести