Држава мења пшеницу за брашно, а купује кукуруз

Републичка Дирекција за робне резеве прикупља писане понуде за размену меркатилне пшенице за 30.000 тона пшеничног белог брашна тип 500 које ће интервентно продати пекарима за 33 динара и куповину 150.000 тона кукуруза од регистрованих пољопривредних газдинстава по 40 динара за килограм.
kukuruz
Фото: Dnevnik.rs

Размена пшенице за бело брашно биће у паритету који ће се утврдити након пристиглих понуда, које би требало најкасније послати до понедељка 21. новембра до 11 часова, препорученом поштом или у писарници Диркеције, Дечанска 8 а, шести спрат, Београд. Отварање понуда је истог дана, у понедељак у 11.30 часова.

Пшеница мора да буде здрава, зрела, без знакова плесни и страних мириса и укуса, незаражена пшеничним болестима и штеточинама.

Треба да садржи хектолитарску масу минимум 76кг/хл, влаге максимално 13 процената, примесе два процента, од чега неорганског порекла максимално 0,25 процената, а садржај сирових протеина треба да буде минимум 11,5 процената.

40 динара за килограм дирекција плаћа кукуруз и купује 150.000 тона

Брашно ће бити у расутом стању или у врећама од 50 и 25 килограма и испоручено најкасније за десет дана.

Право да учестују имају складиштари Дирекције за робне резерве који имају један млин у власништву или у закупу и баве се производњом млинских производа. Ипак, у предности ће бити они који понуде бољи однос размене жита за брашно и имају већи капацитет млина и ускладиштену пшеницу у власништву Дирекције, а све ради брже реализације закључка Владе Србије на основу којег се и спроводи робна размена. Неће бити занемарена ни регионална заступљеност.


Бесповратно за млечне краве

Републичке робне резерве ће бесповратно испоручити и 15.000 тона меркатилног кукуруза ради помоћи сточарима који имају до 50 млечних крава. Помоћ је намењена за примарну пољопривредну производњу, регистрованим газдинствима који се баве узгојом млечних крава, а то је свако грло говеда старије од 24 месеца, у тренутку објављивања јавног позива.

Да би се ова помоћ остварила, потребно је и да су сточари остварили право на премију 2021. године и да нису закупци државног пољопривредног земљишта по праву пречег закупа.

Узгајивачи се могу пријавити до 23. новембра пољопривредним стручним службама на подручјима где се краве узгајају.


Кукуруз мора бити ускладиштен у силосу складиштара са којим Дирекција има уговор. Минимална количина коју ће Дирекција куповати од регистрованих породичних газдинстава је десет тона, а стотину тона је од привредних субјеката.

Меркатилни кукуруз мора бити здрав и сув, природно или вештачки, и садржати до 14 процената влаге, пет посто ломљених зрна, до два процента дефектиних зрна, до два процента нагорелих зрна, стране премисе мамсимално проценат, до 0,03 мг/кг алфатоксина Б1.

Пријаве за продају меркатилног кукуруза су електронским путем на порталу Дирекције, радним даном од 7 до 14 часова.

З. Делић

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести