Државно пољопривредно земљиште у закуп: У Сомбору борба за 7.500 хектара, Суботици 1.450...

Према подацима Управе за пољопривредно земљиште из 2020.године, наша земља располаже са око 500.000 хектара, али је у закупу те године било свега 218.000 хектара издато у аренду. Од тог прихода годишње дражава заради пет милијарди динара. Исти извор крајем прошле године је саопштио да од укупних пола милијадре хектара државних ораница 90.000 хектара чине пашњаци, а седам одсто ливаде.
poljoprivreda
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Огласе за први круг јавних надметања за давање у закуп државног пољопривредног земљишта објавили су градови Сомбор, Суботица и Кикинда и општине Бачка Топола, Ириг и Шид.

На подручју града Сомбора укупно се нуди у закуп површина од нешто више од 7.500 хектара пољопривредног земљишта у државној својини. Укупно је оглашено 1.230 јединица јавних надметања у свим катастарским општинама. Период закупа је годину дана за већину јединица јавних надметања, осим за 52 надметања где је период закупа 15 година, односно 19 надметања која су оглашена на период закупа од 30 година.

Суботица у понуди има 1.467 хектара државног пољопривредног земљишта, расположивог за давање у закуп. Перид закупа за све јединице јавних надметања је 15 година.

У Кикинди се укупно нуди 2.650 хектара распоређених у 464 надметања по годишњем програму за агроекономску 2022. годину и 10 надметања из претходих годишњих програма. Период закупа за већину јединица јавних надметања је 15 година, док је укупно 49 надметања оглашено на период закупа од годину дана.

У Шиду је оглашено 1.257 хектара са периодом закупа на годину дана за све јединице јавних надметања. Бачка Топола у понуди има нешто мање земљишта, око 259 хектара, као и општина Ириг, где је оглашено 395 хектара државног земљишта. Период закупа за све јединице јавних надметања у овим општинама је 15 година.

Последњег дана 2021. године објавњени су огласи за први круг јавног надметања и за закуп пољопривредног земљишта у државној својини у општинама Чока и Сремски Карловци и други круг наметања за закуп у локалним смаоуправама - Србобран, Сента и Кањижа.

Општина Чока у понуди има 1.986 хектара, док је у Сремским Каловцима оглашен закуп за око 23 хектара.

На подручју општине Србобран у другом кругу јавног надметања преостало је око 91 хектар, у Сенти закупци имају на располгању 93 хектара, а на територију локалне самоуправе Кањижа остало је за други круг 1.624 хектара пољопривредног земљишта у државној својини.

Заинтересовани пољопривредни произвођачи услове учешћа у првом кругу јавног надметања могу пронаћи у огласима, објављеним на званичној веб страници Управе за пољопривредно земљиште.

Управа је напоменула да се јавно надметање спроводи искључиво дигиталним путем, путем апликације „Дигитално јавно надметање“.

Понуђачи на једноставан начин, путем рачунара или мобилног уређаја, шаљу понуде на начин који гарантује потпуну транспарентност и законитост спровођења постпупка јавног надметања. Правна и физичка лица, заинтересована за закуп државног пољопривредног земљишта, у апликацији „Дигитално јавно надметање“, могу добити све информације о земљишту које је предмет понуде, укључујући и географски приказ парцела на сателитским подлогама, што им омогућава да утврде тачан положај, изглед и локацију земљишта на терену.

У Србобрану нема запарложених њива

Прошле године идентификовано је 1.319 парцела напуштеног пољопривредног земљишта у државном власништву у 12 градова и општина: у Панчеву, Пећинцима, Љубовији, Крупњу, Сопоту, Барајеву, Великом Градишту, Бојнику, Малом Иђошу, Србобрану, Бачкој Тополи и Дољевцу.Установљено је да се највише напуштених парцела за пољопривредну обраду налазе у градским општинама Града Београда, Панчева и Великог Градишта, а да на подручју општине Србобран нема запарложених државних њива.

Идентификација напуштеног пољопривредног земљишта у државном власништву спроводи се у оквиру пројекта „Јачање руралне конкурентности и продуктивности у агробизнис сектору“ који Управа за пољопривредно земљиште Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде реализује у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП).

Након три године спровођења пројекта, обухваћено је 29 јединица локалних самоуправа и идентификовано је преко 2.000 напуштених парцела које могу пружити додатну могућност пољопривредницима да прошире или започну рад у пољопривреди.

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести