ГОТОВА ЖЕТВА: Паорима мало 20 динара за килограм пшенице

Жетва пшенице углавном је завршена у Војводини и чека купце у силосима код откупљивача или у газдинствима ратара који имају сопствена складишта. Цена рода је 20 динара са ПДВ-ом, с тим што је за неке трговце житом то коначна цена, а некима аконтна. Али се са новим родом још не тргује.
Žetva pšenice Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Жетва пшенице Фото: Дневник.рс/Ф. Бакић

- Нисам још чуо да је неко добио новац за жито – казао је пољопривредник из Суботице Мирослав Киша. – Они који су се задужили за семе и репроматеријал жито су сместили у силосе и чекају да им се обрачуна дуг и чују колико ће им нове пшенице отићи на те трошкове, а они који нису задужени, пшеницу не продају.

Задружни савез Војводине израчунао је да нови род пшенице, са приносом од пет тона по хектару, треба да кошта 22,3 динара без ПДВ-а – казао је за Дневник стручни сарадник у Задружном савезу Петар Радић. - До цене се дошло на основу трошкова које су имали земљорадници да би земљу припремили за сејање жита, затим трошкове репроматеријала и остале трошкове, који када се саберу износи 111.704,28 динара по хектару. Јуче је на Продуктној берзи Нови Сад род пшенице из 2021.године коштао без ПДВ-а 20 динара.

Један од откупљивача “Житопромет“ завршио је откуп пшенице.

Директор Предраг Ђуровић изјавио је да је усев купован по 20 динара са ПДВом од физичких лица, односно 20,9 динара са ПДВ-ом од правних лица. - Још није формирана цена брашна, а стара цена навелико је 26 и 27 динара килограм – навео је Ђуровић. И “Агроплод” у Гложану код Бачког Петровца плаћа 20 динара са ПДВ-ом килограм новог усева. – Ко хоће, може да га прода, а ко неће, може га чувати за касније – рекли су у “Агроплоду”. “Унитрговина” у Падини код Ковачице жито је примала по акотној цени од 20 динара са ПДВ и како су рекли кренуће да исплаћују ратаре по тој цени, а уколико жито буде скупље земљорадницима ће исплатити разлику.

Има још  млинова који нису формирали коначну цену новог рода, већ имају акотну 20 динара с ПДВ, у ишчековању, рекли су ,да се жетва сасвим заврши у свим деловима земље, јер у ужем делу Србије, још има зетелаца.

Ценом нове пшенице нису задовољни ратари. Сматрају да је реална цена24 динара без ПДВ. Зато ће углавном, како кажу новог жита продати само онолико колико морају, јер су мишљења да ће већ за месец, два дана, пшеница више вредети. 

Председник Аграрне коморе Србије Ненад Манић казао је да реално нови род кошта килограм 24 динара без ПДВ и  да ће Комора предложити Робним резеварма Србије да откупе одређене количине  новог жита по тој цени.

- Ратарима треба помоћ јер са ценом од 20 и 21 динар с ПДВ по килограму су на чистом губитку. Све до пре десетак дана  плашили смо се да ће пољопривредници почети  да мељу нову пшеницу за сточну храну јер је кукуруз скупљи  од жита, кошта 25,7 динара без ПДВ. Али то се сада неће десити јер велике врућине већ сада је извесно ће  умањити приносе кукуруза бар за трећину у односу на лање. Никада није било да кукуруз буде скупљи од пшенице па и због тог поремећаја у ценама треба држава да интервенише посредством Робних резеви Србије – рекао је Манић.

Биће три милиона тона новог рода

Пословно удружење  “Жита Србије” очекују да ћемо у овој жетви добити око три милиона тона хлебног зрна и да ћемо од те количине половину задржати за сопствене потребе а  другу половину продати.

Директорка  “Жита Србије “ Сунчица Савовић казала је да се очекује принос изнад пет тона по хектару а да је у прошлој жетви био 4,7 тона по хектару.

Подсетила је да смо јесенас  посејали пшенице на 595.000 хектара и да смо  у жетву кренули са прошлогодишњим залихама  од  мање од 300.000 тона.

          З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести