Хрватска повлачи спорни правилник о таксама у петак?

ЗАГРЕБ: Спорни Правилник хрватског Министарства пољопривреде о повећању такси за фитосанитарну контолу воћа и поврћа увезеног из “трећих земаља”, биће повучен у петак, јавила је телевизија РТЛ, позивајући се на незваничне изворе.
sljive pixabay.jpg
Фото: pixabay.com

Хрватска је проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници ако долази из трећих земаља, у које се убраја и Србија, и одредила таксе које су 22 пута више од досадашњих. 

Спорни правилник изазвао је прави трговински рат између Хрватске и земаља у региону које нису чланице Европске уније.

Хрватски премијер Андреј Пленковић наложио је у уторак министру пољопривреде Томиславу Толушићу да до краја недеље пронађе решење проблема са суседним земљама у вези са повећаним таксама за увоз воћа и поврћа.

Пленковић сматра да су накнаде које је одредило ресорно министарство превисоке и да их треба смањити.

На тај проблем реаговало и Хрватско удружење пољопривредника, које сматра да је правилник добар, али да је његова примена “лоше комуницирана” са суседима. 

Они се истовремено залажу за строжу контролу производа из држава ЕУ.

Ви имате увоз воћа и поврћа из Пољске, које је 10 пута неквалитетније од нашег и које неки повртари називају ђубретом. Имате месо из Румуније и Мађарске, које је неквалитетно и које се такође увози у Хрватску. Имамо увоз јаја и пример Холандије, где су јаја по правилу отрована, изјавио је Тихомир Јаић из тог удружења, пренео је ХРТ.

Србија је на потез Загреба одговорила појачаним мерама контроле над робом биљног и животињског порекла чије је порекло или земља отпреме Хрватска.

Те појачане мере контроле подразумевају узорковање сваког товара и детаљну проверу сваког узорка, а не селективном методом као што је то до сада био случај.

Министар трговине, телекомуникација и туризма Србије Расим Љајић изјавио је да очекује да ће Хрватска до четвртка изменити свој Правилник.

Верујем да ће хрватски Правилник бити значајно измењен. У сваком случају, из разговора у ова два дана стекао сам утисак да постоји спремност код свих да се проблем што пре реши, рекао је он новинарима у Београду. 

Како је казао, код свих актера постоји спремност да се проблем реши, као и да још нема процене економске штете од увођења нових хрватских такси.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести