И МАКРОН СЕ САДА ВАДИ: Европа треба драстично да промени нека своја ПРАВИЛА О ПОЉОПРИВРЕДИ

БРИСЕЛ: Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да се европски пољопривредни сектор налази у великој кризи и зато треба драстично да промени своја правила.
makron yt
Фото: Youtube Printscreen

Он је након самита европских лидера у Бриселу потврдио и да је Париз против споразума о слободној трговини са органиазцијом Меркосур, коју чине земље Лужне Америке, пренео је Ројтерс.

"Све што тражимо је да еколошка и хигијенска правила, која намећемо нашим пољопривредницима, важе и за друге", рекао је Макрон.

Он је рекао да жели "јасне одговоре у вези са Меркосуром", додајући да не жели да се потпише споразум у тренутној форми, јер, како је навео, недостају гаранције да ће увозни производи из тих јужноамеирчких земаља морати да поштују слична правила као европски.

Говорећи након самита у Бриселу, који је био у сенци великих протеста пољопривредника са целог континента, Макрон је рекао да је ЕУ такође потребан заједнички механизам за гарантовање фер цена које трговци на мало и прехрамбени гиганти плаћају произвођачима.

Европска комисија је пре два дана објавила да наставља преговоре о трговинском споразуму са јужноамеричком организацијом Меркосур, дан након што је Канцеларија председника Француске саопштила да је Европска унија ставила тачку на поменуте разговоре, навео је Ројтерс.

"Европска унија наставља преговоре и надаље ради на постизању споразума који поштује европске циљеве одрживог развоја и тачке које су за нас осетљиве, посебно у пољопривреди", саопштио је тада портпарол Европске комисије Кристијан Виганд.

ЕУ и јужноамерички блок земаља Меркосур, чије су чланице Аргентина, Бразил, Парагвај и Уругвај, договорили су текст трговинског споразума 2019. године, након две деценије преговора.

Француска је више пута показала резервисаност у односу на могући споразум ЕУ и Меркосура.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести