ИЗДВАЈА СЕ ВЕЛИКИ НОВАЦ За мале ВИНАРИЈЕ и произвођаче РАКИЈЕ од 200.000 до 3,5 милиона динара (фото)

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство расписао је конкурс ради суфинансирања инвестиција како би газдинства прерадом постигла већу вредност производа.
Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

За ту намену опредељено је 95 милиона динара.

Покрајина ће суфинансирати куповину нове опреме за производњу и прераду меса и млека, производњу вина и ракије, прераду воћа, поврћа, укључујући печурке, уљаних култура, зачинског, лековитог и ароматичног биља и прераду пчелињих производа.

За суфинансирање инвестиција у набавку опреме за прераду млека и меса на газдинствима у Војводини у овој години, по једној пријави може се по конурсу добити бесповратно од 200.000 до два милиона динара, а за суфинансирање инвестиција у набавку опреме за производњу вина и ракије од 200.000 до 3,5 милиона.

95 милиона динара намењено за инвестиције

За суфинансирање инвестиција у набавку опреме за прераду воћа, поврћа, укључујући печурке, уљаних култура, зачинског, лековитог и ароматичног биља, највише се може добити бесповратно по једној пријави 2,2 милиона динара, а најмање 200.000 динара.

Фото: Дневник/Архива

Максималан износ без враћања новца, такође по једној пријави, за суфинансирање инвестиција ради набавке оп­ре­ме за прераду пчелињих производа јесте 350.000 динара, док је минималан износ 150.000 динара.

Фото: Дневник/Р. Хаџић

У конкурсу је истакнуто и да се бесповратно даје до 60 одсто прихватљивих трошкова инвестиције, док предузетници и правна лица чије је газдинство регистровано на подручју са отежаним условима рада у пољопривреди, жене носиоци пољопривредних газдинстава и особе млађе од 40 година могу добити до 70 одсто укупно прихватљивих трошкова ивестиције.

Фото: Дневник/Ф. Бакић  


Покрајина жели да подигне стандард на селу

Конкурс је отворен до 5. априла ове године. Објављен је да би регистрована пољопривредна газдинства проширила асортиман новим производима, брендирала их и тако увећала приходе на селу, постала конкурентна на домаћем и страном тржишту и ускладила се са стандардима, политикама и праксама ЕУ. Покрајина суфинансирањем жели да пољопривредна домаћинства смање трошкове производње и унапреде техничко-технолошку опремљеност.


60−70 одсто трошкова инвестиције у субвенције

Право на подстицаје имају активни пољопривредници уписани у Регистар пољопривредних газдинстава.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести