Извоз воћа и поврћа у ЕУ још пет година без царина

БЕОГРАД: Произвођачи и извозници воћа и поврћа из Србије и других економија Западног Балкана и у наредних пет година своју робу продаваће без царина купцима у Европској унији, саопштила је Привредна комора Србије (ПКС).
sljiva
Фото: Dnevnik.rs

Одлука Европске уније о Аутономним трговинским мерама (АТМ) којом се до краја 2025. продужавају досадашње трговинске повластице за извоз производа који нису обухваћени Споразумом о стабилизацији и придруживању (СПП), односно за које је СПП неповољнији, објављена је у Службеном гласнику ЕУ и сутра ступа на снагу.

Одлуку, која се обнавља сваких пет година, на предлог Европске комисије, донео је Европски парламент и потврдио Савет ЕУ.

Председник ПКС и Коморског инвестиционог форума Западног Балкана Марко Чадеж рекао је да је повољнији трговински режим, за чије се продужење у комуникацији са институцијама у Бриселу залагала и заједничка привредна комора региона, посебно важан за мала и средња предузећа - произвођаче и извознике воћа и поврћа од свежих јабука и шљива до кукуруза шећерца.

"Уштеда од неколико десетина милиона евра на царинама даје им предност у односу на конкуренцију, могућност за већи извоз и зараду и боље позиционирање на великом тржишту Европске уније", изјавио је Чадеж.

Осим јабука, шљива и кукуруза шећерца, без царинског оптерећења, и у наредних пет година, са Западног Балкана у ЕУ извозиће се кромпир, тиквице, печурке, грожђе, кајсије, вишње, трешње, нектарине, брескве, јагоде, орашасти производи, диње и разни агруми…

По АТМ-у и произвођачима вина из региона продужава се могућност за извоз додатних 30.000 хектолитара годишње, након што искористе квоте које је ЕУ одобрила западнобалканским економијама појединачно, по билатералним споразумима.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести