Котрљање равницом: Рекордна берба "вирџиније" у газдинству Сердар

СЕНТА: Са сировинског подурчја у Срему произвођачи дувана типа „вирџинија”,  за потребе компаније Јапан Тобако Интернешнел (ЈТИ), у чијем власништву је фабрика дувана у Сенти, испоручили су из овогодишњег рода просечно преко две тоне сувог листа по хектару, а крајем новембра завршен је откуп за фабрику у Сенти. 
v
Фото: Vladimir Serdar - pakovanje lista u ramove i sušenje utiču na kvalitet/Dnevnik

Међу рекордерима у производњи „вирџиније“ ове сезоне је Владимир Сердар (26) из Кузмина, са остварених 2.560 килограма сувог листа по хектару. Сердар је студент четврте године Факултета техничких наука у Новом Саду, већ ради и као програмер, али љубав према узгоју дувану развијао је још од малих ногу, од 2001. године, када су његови родитељи почели да се баве производњом дувана, а од пре 12 година успешно сарађују са фабриком ЈТИ у Сенти.

Наша производња се простире на 12 хектара и цела површина је под наводњавањем. Активно учествујем у свим пословима, посебно у берби. Такође, радим на столу за паковање зеленог дувана у рамове, што је веома одговоран посао. Уколико се дуван сложи како треба, процес сушења је лакши и избегавају се непотребне аномалије, објашњава Владимир Сердар.

Он додаје да такође велику пажњу посвећују сортирању, класирању и паковању дувана након процеса сушења, где на два стола за испрашивање и сортирање дувана, проводе у просеку пет до шести заједно са шест до осам сезонских радника по свакој сушари, јер и то је једна од пракси за побољшање квалитета, а самим тим и цене откупљеног дувана.

Газдинство Сердар има сву потребну опрему за припрему и обраду земљишта и негу усева. Уз два трактора, приколице подешене за бербу дувана, ту су још нова садилица и сва пратећа опрема. У њиховом поседу су четири сушаре са 60 рамова, али им је у плану да следеће године инвестирају у још једну сушару, да би повећали сушни капацитет и тако завршили бербу већ у првој недељи октобра.

Из досадашњег искуства, уверили смо се да на тај начин, остварујемо најбољи квалилтет и цену, што обезбеђује већи приход за нас, а и квалитетнији дуван за фабрику ЈТИ у Сенти, тако да је интерес обостран. Наша дугогодишња сарадња са производном службом фабрике ЈТИ помогла нам је да принос и квалитет иду узлазном путањом. Од њих добијамо савете како да применимо поједине агротехничке мере и које сорте да садимо, па је то допринело да су нам ове сезоне приноси и квалитет дувана међу најбољима у овом делу Срема, истиче Сердар.

Менаџер за производњу дувана у у фабрици ЈТИ у Сенти Жељко Ананић, на крају ове сезоне констатује да су услови за производњу били повољни, јер распоред падавина у месецима након расађивања дувана је био добар, што је позитивно утицало на развој дувана и квалитет доњих листова на стабљици, а одсуство мраза у октобру омогућило је брање свог употребљивог дувана. Додуше, високе температуре у августу утицале су на присилно зрење дувана горњих инсерција, што је код неких произвођача утицало на квалитет.

Фото: Berba "virdžinije" u gazdinstvu Serdar ove godine bila rekordna/Dnevnik

Поред свакодневне саветодавне подршке, ЈТИ својим узгајивачима пружа пуну подршку у свим фазама производње дувана, од авансирања кроз набавку репроматеријала и конкретне новчане  авансе, преко обезбеђивања семена, неге дувана у пољу, обезбеђивања обука о примени агротехничких мера, набавке механизације и друге опреме, до преузимања и транспорта дувана до фабрике. Оно што је добро јесте што произвођачи дувана имају сигурно тржиште. Ово је једини пољопривредни посао где је произвођач има сигуран пласман робе, јер све што произведе компанија са којом има уговор откупи, наглашава Ананић.

У компанији ЈТИ су веома задовољни заинтересованошћу произвођача дувана и њиховом мотивацијом да из године у годину унапређују своју производњу, па им је стратешко опредељење да подрже развој ове привредне гране у Србији.

То чинимо пружањем континуиране подршке нашим сарадницима у свим фазама производње дувана и обезбеђивањем сигурног пласмана. Наша сарадња са њима се заснива на поверењу, јасним условима и коректним односима те тако заједно радимо на повећању приноса. Примећујемо узлазни тренд када је у питању квалитет и обим производње, додаје Ананић, али напомиње и да компанија ЈТИ је тренутно у процесу селекције произвођача за следећу годину.

Сви произвођачи са којима сарађујемо се анализирају појединачно, на основу квалитета и приноса у протеклим годинама, те за сада можемо закључити да постоји заинтересованост произвођача за проширење производње. Компанија ЈТИ, као једина интернационална компанија у Србији која откупљује дуван од домаћих произвођача, има дугогодишњу сарадњу са њима и стратешки подстиче узгој и производњу дувана у Србији. У наредном периоду, компанија ће се фокусирати на проширење површина под заливним системима уз правилну примену наводњавања, као и на проширење сушних капацитета код произвођача који остварују приносе преко 2.200 килограма листа по хектару, наглашава менаџер за производњу дувана у компанији ЈТИ Жељко Ананић.

Текст и фото: Милорад Митровић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести