Малим произвођачима вина и ракије 55 милиона динара

НОВИ САД: Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство обезбедио је 55 милиона динара за суфинансирање трошкова за куповину опреме за производњу вина и ракије намењених предузетницима носиоцима регистрованих пољопривредних газдинстава и правним лицима - привредним друштвима, земорадничким задругама и сложеним задругама.
U vinogradu Foto: R. Hadžić
Фото: У винограду Фото: Р. Хаџић

Новац од Покрајине моћи ће да се користити за куповину опреме за примарну прераду грожђа, за ферментацију за бела и црвена вина, чување и неговање вина и за куповину опреме за ракију.

По конкурсу ће се суфинансирати 50 одсто трошкова инвестиција, односно 60 одсто онима која раде на подручјима са отежаним условима у пољопривреди, женама и правним лицима млађим од 40 година.

Максимално се може добити до два милиона динара, односно најмање до 100.000 динара, а до 2,2 милиона динара и до 200.000 динара уколико кандидати припадају повлашћеним катергоријама, живе у руралним срединама и млађи су од 40 година.

Конкурс је отворен до 25. маја, а заинтересовани за новчане подстицаје могу конкурисати само за једну инвестицију.


Упис у Вински регистар

Подносиоци пријава за новчане подстицаје, између осталог, за вино морају бити уписани у Виноградарски и Винарски регистар.

За ракију подносиоци пријава треба да су евидентирани у Регистару произвођача јаких алкохолних пића. И произвођачи вина и ракије морају бити регистровани у Агенцији за привредне регистре за намену за коју конкуришу.


Приликом разматрања пријава неће се признати инвестирање пре 1. јануара ове године, већ само опрема купљена после тог датума. За то треба доставити доказе: рачун са спецификацијом опреме, отпремницу, извод из банке, гарантни лист и царинску декларацију, уколико је опрема купљена у иностранству.

Бесповратан новац ће се додељивати на основу Правилника о додели средстава за суфинансирање инвестиција у набавку опреме за производњу вина и ракије у 2023. години, у складу са приливом новца у буџет АП Војводине.

Новац ће се моћи добити тек после монтаже опреме и Покрајинском секретаријату за пољопривреду достављеном захтеву за исплату са извештајем о наменски утрошеним парама.

Текст конкурса, правилник, образац пријаве, изјава добављача, извештај о наменски утрошеном новцу и захтев за исплату, као и Упутство о начину подношења електорнске пријаве могу се преузети са интернет адреси www.psp.vojvodina.gov.rs

Иначе, пријаве се могу поднети и поштом на адресу Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Булевар Михајла пупина 16, 21.000 Нови Сад, са назнаком Конкурс за доделу средстава за суфинансирање инвестиција у набавку опреме за производњу вина и ракије у АП Војводини у 2023. години, или лично на Писарници покрајинских органа управе у згради Покрајинске владе, радним данима од 9 до 14 часова.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести