Малинари траже од државе да уреди тржиште и разбије картел хладњача 

БЕОГРАД: Представник Асоцијације малинара и купинара Србије Добривоје Радовић рекао је данас да малинари већ дуже време траже да се "разбије картел хладњачара", док је председник Скупштине општине Ариље и члан удружења малинара "Виламет спас" Драгиша Терзић затражио да држава обезбеди "фер тржишну утакмицу".
malinari protesti
Фото: Tanjug (Edib Tahirović)

Одлука Асоцијације је да малинари не беру род уколико се не постигне договор с извозницима, рекао је Радовић за Нови дан.

Он је навео да се просечна извозна цена малине, до маја, креће од 1,95 до 2,20 евра.

"Тражимо од државе двадесет година да се разбије картел хладњачара. Они ту могу да нам помогну. Не тражимо од председника државе и председнице Владе да нам кажу цену малине, већ само тражимо да држава уреди тржиште", рекао је Радовић.

Он је истакао да је у протеклом периоду дошло до помака кад је реч о односу државе према малинарима.

Према његовим речима, одобрено је 82 милиона динара за шест општина - Ивањица, Ариље, Косјерић, Пожега, део Драгачева и део Ужица.

С друге стране, он сматра да министар Расим Љајић, кад је реч о проблемима малинара, не предузима ништа и тврди да ниједан састанак са произвођачима није одржао због чега ће Асоцијација, како је рекао, највероватније тражити смену Љајића.

Терзић је у Новом дану нагласио да су малинари протестовали у Пријепољу јер су иритирани ставом хладњача који је "безобразан".

"Јер, ако вам неко изађе с ценом 49,90 динара за килограм малине, а ваш радник који бере кошта 60 динара, онда је то гурање прста у око произвођачима. А подаци су да је, до априла, просечна извозна цена малине 2,05 евра", рекао је Терзиц.

Терзић каже да у Ариљу има око 350 хладњача, што представља капацитет који би могао да складишти цео род малине у Србији.

Каже да су већ јуче истакнуте цене од 125 до 135 динара за килограм малине у појединим крајевима, али да очекује да буде далеко већа цена јер "малине нема, она је у очајном стању ове године у Србији на шта су утицале и временске прилике.

Терзић је закључио да је проблем почео с либералним тржиштем и да држава не може да нареди откупну цену малина, али да, како је навео, треба водити рачуна о увозу малине.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести