Месари најављују поскупљење свињетине до 20 одсто

Тржиште живе ваге утовљених свиња на фармама тренутно се стабилизовало, пошто две седмице килограм живе ваге кошта од 155 динара до 160 динара без ПДВ, односно 175 динара са урачунатим порезом на додату вредност.
meso svinjetina Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Захваљујући тој цени, сточари су сада на произвођачкој нули и задовољни су, тренутно, што не праве губитке. Али тов свиња се ради да би се зарадило, а не покрили трошкови това. Зато сточари кажу да када би био урачунат њихов рад и труд реално било да килограм живе мера буде 210 динара, а да ли ће по тој цени успети да продају товљенике, зависи од понуде и тражње и цене новог рода житарица.

Тренутно се не осећа већа потрошња свињетине, али се може очекивати јер су укинуте мере забране, пошто епидемија ковид-19 попушта, па су дозвољене свадбе, прославе рођендана и организовање матурских вечери. Очекује се и да све мањи број оболелих од короне покрене туризам, а с њим и угоститељство јер су ресторани и хотели велики потрошачи свињског меса и прерађевина.

Мада се товљеници скупље продају у трговинама, цене нису скочиле, али потпредседник Привредне коморе Србије Зоран Матијевић каже за „Дневник” да би од наредне седмице и цене меса могле кренути навише и то за 15 до 20 посто.


Бут иде на 500 динара

Уколико свињетина поскупи, од наредне седмице месари кажу да ће килограм бута бити око 500 динара, а сада се продаје за око 420 динара. За време акција, свињски бут коштао је од 380 динара, па навише.

Килограм крменадле сада је око 350 динара, а када уследи поскупљење биће око 420 динара. Месне прерађевине, за сада, неће поскупети. Разлог је, кажу месари, што се слабо купују.


Нико неће први да поскупи свињетину јер губи добар глас и део промета, кажу месари, па је то разлог зашто свињско месо још није поскупело. А да ли ће после овог најављеног поскупљења бити још једног, показаће тржиште.

Председник Асоцијације сточара Срема и Мачве Зорана Ерић наглашава за” Дневник” да су сточари задовољни садашњом ценом живе ваге.

- Боље је да будемо на нули него да правимо дугове, али не знамо колико ће се она дуго задржати – каже Ерић. - Још се не осећа већа потражња за свињама, пошто су тек попустиле мере забране услед пандемије, али је са вишом ценом товљеника скочила цена живе ваге прасади, па сада прасад коштају од 270 динара по килограму до чак 350 динара, што може да повуче и да цена килограма утовљене живе свиње поскупи са садашњих око 160 динара, без ПДВ.

Ерић каже да на поскупљење могу да утичу и цене житарица. Сточари, наводи , чекају да виде за колико ће ратари продати нову пшеницу, али их интересује и пошто ће бити кукуруз у предстојећој жетви и колико ће стајати соја.

– Цене сточне хране су сада стабилне. Килограм кукуруза је дуже време 28 динара са ПДВ-ом, а сојина сачма, такође са порезом на додату вредност, 125 динара – каже Ерић. – Ако цене житарица буду виша него прошле жетве, и килограм товљеника може да поскупи.

По речима председника сточара Асоцијације Срема и Мачве Зорана Ерића битно је што ће у наредном период бити успостављена чврста веза између произвођача, трговаца, кланичара и продаваца сточне хране, које није било у протеклом времену. – Предлог закона о регулисању тржишта пољопривредних производа је за нас сточаре спас и много очекујемо од њега. У протеклих годну дана, када је килограм живе ваге товљеника коштао свега 110 динара, и трговци и прерађивачи су имали користи , а сточари правили губитке. Предложени закон, чије одредбе, додуше, тек треба да буду у примени од 2022. године, донеће праксу да се произвођачке организације питају о цени коштања и у договору са кланичарима, продавцима сточне хране и трговцима се формира цена живе мере и у ланцу производње сви буду задовољни – наглашава Ерић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести