МИ ВАС ХРАНИМО, А ВИ НАС НЕ СЛУШАТЕ Пољопривредници протестовали широм Европске уније, нереди у Бриселу

БРИСЕЛ: Пољопривредници су данас демонстрирали на више места у Европској унији, захтевајући од власти да делује у вези са више захтева почев од гарантовања фер и стабилних цена њихових производа до регулисања нелојалне конкуренције из иностранства.
1
Фото: Tanjug (AP Photo/Harry Nakos)

Они су протестовали тако што су блокирали гранични прелаз између Пољске и Немачке, гађали полицију у Бриселу флашама и балегом, а фармери су се демонстрирали и у Мадриду, пренео је Ројтерс.

Министри пољопривреде из читаве Европске уније обећали су данас да ће учинити више на смањењу бирократије и помоћи пољопривредницима на састанку у Бриселу, где су се окупили да разговарају о кризи у том сектору након вишенедељних х протеста.

Фармери су протестовали у Бриселу, јер, како кажу, Европска унија не слуша њихове захтеве, пре свега, када је реч о правичним приходима.

Додали су да "производе храну, али не зарађују за живот, првенствено због споразума о слободној трговини и зато што су продајне цене испод цена производње".

Полиција је у Бриселу данас пуцала из водених топова на демонстранте, који су бацали флаше и јаја, док је око 900 трактора закрчило делове белгијске престонице, недалеко од зоне у којој су се састајали министри.

Учесници протеста гађали су полицију и балегом, поморанџама и димним бомбама, а један пољопривредник је пут прекрио сламом, преноси Брисел Тајмс.

На протесту у Мадриду, фармери из целе Шпаније дували су у пиштаљке, звонили и ударали у бубњеве, позивајући ЕУ да олабави прописе и одустане од неких измена своје Заједничке пољопривредне политике (ЗПП) субвенција и других програма.

Фото: Tanjug (AP Photo/Bernat Armangue)

У Пољској су фармери, гневни због јефтиног увоза из Украјине у ЕУ, која је пре две године укинула царине на украјински извоз, блокирали аутопут на граничном прелазу са Немачком.

Пољопривредници већ неколико недеља воде кампању против, како су рекли, престрогих европских еколошких правила и пада прихода и траже од Европске уније да се повуче из споразума о слободној трговини, а конкретно данас фокус је на споразуму Меркосур са јужноамеричким земљама, чији је циљ да дозволи јефтине производе на тржиштима других. 

Фармери траже и да се регулишу тржишта како би се гарантовале фер и стабилне цене, пуна пољопривредна и прехрамбена политика за подршку агроеколошким праксама и прилагођавање уредбе о азоту.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести