Младеновић: Нестајање пчела глобални проблем

ЈАГОДИНА: У оквиру пројекта „У корак с Европом“, у Јагодини је одржана трибина „Узроци нестајања пчела у Европи и код нас“, на којој је о овом глобалном проблему говорио професор Пољопривредног факултета у Београду Мића Младеновић.
pcele pixabay.jpg
Фото: pixabay

Нестајање пчела је изражено свуда у свету: САД, Израел, афричке земље, земље Европске уније и креће се и до 45 одсто, рекао је Младеновић пчеларима Јагодине и Поморавља.

Он је навео да се у Србији за четири године број пчела смањио за 20 до 37 одсто, а у Центру за селекцију матица од 2,65 до 13,04 одсто.

Марковић је истакао да има чак 17 узрока нестајања пчела а међу првима су болести: вароа и неземоза, а затим нестручна употреба пестицида и инсектицида у пољопривреди.

Нестанак и здравље пчела, одржава се на привреду земље, не само када је у питању производња меда и других пчелњих производа, већ и када је упитању род житарица, индусутријског биља, воћака, које пчеле опрашују, оцењено је на овој веома посећеној трибини.

Трибину је организовала Народна библиотека „Радисав Никчевић“, кроз пројекат „Европа за мене“, који је подржала Делегација ЕУ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести