НА НОВОСАДСКОЈ ПРОДУКТНOЈ БЕРЗИ Кукуруз који ће се тек брати 16,52 динара по килограму

На новосадској Продуктној берзи прошле недеље закључен је први термински уговор за кукуруз овогодишњег рода а закључен је и један берзански уговор за уљану репицу рода 2024. године, наводи се у недељном извештају ове берзе.
a
Фото: Dnevnik.rs

У односу на претходну недељу, обим промета је повећан за чак 122,46 одсто, а прометовано је 5.784 тоне робе, док је финансијска вредност промета износила 137,55 милиона динара.

Као и претходне две недеље, највише се трговало пшеницом а цене пшенице и соје наставиле су прошлонедељни раст, док је цена кукуруза била нешто нижа у односу на претходну седмицу.

Први термински уговор за кукуруз овогодишњег рода закључен је по цени од 16,52 динара по килограму. Кукурузом, који је чинио петину промета на берзи, трговало се у ценовном распону од 17 до 17,2 динара по килограму без ПДВ-а, у зависности од анализе на афлатоксин, а закључена су и два берзанска уговора на паритету ЦПТ лука по цени од 17,7 до 17,8 динара за килограм, без ПДВ-а.

На тржишту пшенице почетком недеље била је приметна повећана активност учесника, како на страни понуде, тако и на страни тражње. Структура купаца била је разнолика, при чему су ову житарицу најчешће тражили млинари и извозници. Током друге половине недеље приметна је била слабија понуда, а тражња је махом била усмерена на пшеницу са вишим параметрима квалитета. Пшеницом се трговало у ценовном распону од 19 до 19,3 динара по килограму без ПДВ-а, у зависности од параметара квалитета. И ове седмице пшеница је била примарна култура у трговању, те је чинила 62 одсто укупног промета. Када је реч о тржишту соје, било је приметно благо повећање активности, а слаба понуда условила је раст цене сојиног зрна. Берзански уговори за сојино зрно закључени су на јединственом ценовном нивоу од 55 динара по килограму без ПДВ-а.

Током недеље закључен је и један берзански уговор за уљану репицу рода 2024, по цени од 43,57 динара по килограму. Закључен је један берзански уговор за сточни јечам по цени од 16,3 динара по килограму без ПДВ-а.

На тржишту минералних ђубрива прометован је мађарски АН, у паковању 25 кг, по цени од 39,94 динара по килограму без ПДВ-а.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести