Недимовић: Буџет за аграр биће 40,8 милијарди динара

БЕОГРАД: Аграрни буџет у наредној години биће повећан на 40,8 милијарди динара, а радиће се и на законском уређењу субвенција за пољопривреду, отварању лабораторија за контролу квалитета хране, улагању у прерађивачку индустрију и пољопривредну производњу по захтевима тржишта, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Неимовић. 
Branislav Nedimovic
Фото: FoNet

Како се наводи у саопштењу Економског инситута, организатора Форума "Храна за Европу", на којем је говорио Недимовић, министар је најавио и да ће Србија у марту добити лабораторију за контролу безбедности хране као и супер-лабораторију која ће контролисати све и бити изнад свих постојећих лабораторија. 

"Морамо да изменимо Закон о подстицајним средствима, посебно део о сточарству, јер смо имали озбиљних проблема са трошењем новца из буџета. Циљ је да у наредној години помогнемо пољопривредним произвођачима и да радимо на подизању прерађивачке индустрије која мора бити прилагођена захтевима тржишта", нагласио је Недимовић. 

Министар је, наводи се у саопштењу Института, рекао да ће наредне године бити искоришћено 86 милиона долара за наводњавање добијених из Абу Дабија. 

Он је, кажу, додао да ће у наредних 15 дана бити окончан и конкурс о субвенционисаној набаци пољопривредне механизације, док је, наводе, најавио да ће почетком 2018. инвеститори из Индије доћи у некадашњи југословенски гигант ИМТ.

Недимовић: Успостављен ред - досовци то не схватају

БЕОГРАД:  Члан Председништва Српске напредне странке Бранислав Недимовић изјавио је данас да је успостављен ред и правила и да је стога прошло време када се са државном земљом у Војводини, мешетарило онако "како су досовски кадрови годинама радили". 

"Сада је успостављен ред и јасна правила која су усвојили Народна скупштина и Влада Републике Србије, као и потпуно отворен и транспарентан јавни позив на који је пристигло 219 пријава", каже Недимовић. 

Реагујући на изјаву посланице ДС Александре Јерков да су одлуком Скупштине Зрењанина десетине хиљада хектара пољопривредног земљишта у том граду додељене без јавног надметања на 30 година компанији "Тенис Инвест", каже да "иако су досовци викали да ћемо нетранспарентно земљу давати само странцима, чињеница да су до сада одобрена само три пројекта са учешћем страног капитала, од укупно 18 одобрених пројеката". 

Недимовић је рекао и да ће сваки документ са том тематиком бити прослеђен скупштинском Одбору за пољопривреду, шумарство и водопривреду у који ће сви моћи да имају увид. "Знам да досовци то не могу да схвате, јер једино знају за пуњење властитих џепова, али народу је итекако јасно да нема развоја пољопривреде без модерних фарми, развоја кооперације и прерађивачке индустрије", наводи министар Недимовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести