Недимовић: Мале прераде кључ сточарства на селу

ПЛАНДИШТЕ: Пољоприрведно газдинство "Срећна коза" у Великом Гају, у општини Пландиште, школски је пример како би требало развијати малу прераду на кућном прагу, повезати шточарство, продају и трговину, а то је омогућено и мерама државе у овој области, рекао је министар пољопривреде Бранисалв Неидмовић током посете овом газдинству.
sajam nedimovic
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

"Ово је продукт свега што причамо последњих годину и по дана, да на кућном прагу имамо продају и производњу меса и млека. Циљ је да имамо што више ових малих препрада које смо омогућили нашим прописима. За прераде меса и млека на кућном прагу дајемо од 50 до 65 одсто поврата за набавку опреме, а за месец дана даваћемо и за робу биљног порекла", најавио је Недимовић.

На састанку коју је министар Недимовић одржао у газдинству "Срећна коза" са пољоприрведницима из општине Пландиште, пољопривредници су предочили проблеме са којима се суочавају, а један од предлога био је да буде оформљено јединствено тржиште где ће моћи да пласирају своју робу, одакле би она била дистрибуирана на страна тржишта.

"Нама Руси траже испоруку сто тона сира, да бих то постигао, ја морам да направим индустрију. Ако то урадим, онда ће веће индустрије да ме униште. Тако да мислим да је неопходно да нам држава направи један центар, где ћемо ми нашу робу да доносимо и даље пласирамо", рекао је Милош Теодоровић, са фарме "Срећна коза".

Пољоприрведници из овог краја морали би у већем броју да се јављају на конкурсе за бесповратна средства која расписује поркајински секретаријат за пољоприрведу, један је од закључака састанка.

"Пољопривредници из овог ркаја слабије кроисте субвенције секретаријата и морају да буду активнији, да прате конкурсе линије и остваре своје право на бесповратна срседства. Ове године имали смо свега неколико људи који су аплицирали и доделили смо бесповратна средства за наводњавање, троје пољоприведника и један млад пољоприрведник је добио милион и по динара стартап за подизање новог засада вишње", рекао је покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести