Недимовић: Могу да потпишем - имаћемо рекордан род кукуруза

БЕОГРАД: „Род кукуруза ће ове године бити рекордан, процењује министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
Kukuruz, klip, foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Министар очекује да ће то бити између седам и осам тона по хектару, у просеку, али га, како је рекао за Танјуг, не би изненадило да та бројка буде и већа. 

Према његовим речима, рекордан род се очекује, иако је у Србији посејано 900.000 хектара кукураза, што је, како наводи, за 20 одсто мање него претходних година.

“Упркос томе ми ћемо достићи рекордне цифре. Спреман сам да потпишем овог секунда, да ће кукуруз имати рекордан род по хектару за све године од како се прати род кукуруза у Србији”, изјавио је Недимовић за Танјуг.

Министар је свој оптимизам потврдио, каже, после чињенице да је недавно, у селу Лаћарак, прво брање “дало” 12 тона кукуруза по хектару, иако се, објашњава Недимовић, ради о сорти која је по свом квалитету најмање издашна, а сорте које сада “стижу” су "издашне" и дају од 20 до 30 одсто више рода.

“Видео сам у неким медијима да кукуруз подстиче раст БДП-а. Па добро, ето неке користи и од пољопривреде, да не будемо увек лоши ђаци”, каже Недимовић.

Уверен је да ће и раст осталих култура бити несумњиво добар, јер је, наводи, пшеница кренула да расте на берзама, те ће они који су је сачували у силосима продати по доброј цени, слична ситуација је, каже, и са сојом и сунцокретом.

Посећа да је у воћарству било мањих проблема, нарочито са оним воћарским културама које не трпе воду, као што су купина, малина, вишња, бресква, али и да је упркос гљивицама у бресквама и нектаринама за руско тржиште, Србија извезла 110.000 тона воћа на то тржиште, и за првих шест месеци имала 150 милиона евра од извоза.

“Међутим, нама највећи део производње отпада на ратарство, пшеницу, кукуруз, соју, репу, а ту ствари стоје перфектно”, подвукао је Недимовић.

Говорећи о извозу говедине, министар каже да је Србија на турско тржиште до понедељка извезла 2.300 тона говедине и додао да очекује да ће до 15. новембра наша земља испутити извозну квоту и извести свих договорених 5.000 тона. 

"Са турским колегама смо 1. августа договорили да уколико испунимо квоту, да добијемо нову квоту до Нове године још 2.000 тона", најавио је Недимовић.

Каже да ствари у сточарству добро иду, да фарме говедине ничу, као и да ће у новембру бити нових субвенција за товно и млечно говедарство.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести