Недимовић: Реално, странцима земљиште тек за десет година

БЕОГРАД: Према изменама Закона о пољопривредном земљишту странци би могли да купују пољопривредно земљиште од приватних лица тек за десет година и то највише два хектара, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.
branislav nedimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Министар каже да је добро што о томе постоји широка сагласност, те наводи да се то питање изменама закона решава практично заувек. Он је уочи састанка с представницима удружења пољопривредника рекао да је с њима о тој теми интензивно разговарао претходних годину, иако је она актуелна од 2008. 

Кад је реч о јавној расправи, ње, каже Недимовић, није било, јер је тако одлучено. 

"Једноставно, таква је била одлука владе, да не буде јавне расправе и тачка. То је увек политичка одлука, а ја мислим да је оно што ћемо донети добро за Србију", уверен је министар.

Каже да не оцекује проблеме у вези с процедуром и усвајањем измена закона, те примећује да су у јавности и даље присутне дилеме у вези с могуцностима правним лица да купују земљу. 

Подсећа да члан 85 Устава јасно наводи под којим условима и како страна правна лица могу да дођу у ситуацију да буду власници имовине. 

"Да ли ће правна лица куповати земљиште, домаћа правна лица апсолутно, а страна правна лица - само ако постоји посебан међународни споразум који мора да буде ратификован у Скупштини", каже Недимовић.

То, додаје, важи само за држављане чланица ЕУ, на основу елемената договорених 2008. приликом потписивања ССП-а. 

"Нажалост, мислим да је тада лоше преговарано и мислим да смо ми једина земља која је пре уласка у ЕУ дошла у овакву позицију", рекао је министар. 

Подсећа да је за сутра предвиђена расправа у парламенту о предлогу у начелу, а затим ио амандманима, те каже да очекује да измене буду усвојене у наредних неколико дана.

Према његовим сазнањима, за сада је поднето неколико амандмана, посланици имају још до сутра у 10 могућност да их доставе, а уверен је да ће бити довољно времена да се на њих одговори.

"Оно што ме радује је да видим да постоји широка сагласност о овом питању. Можда то неко не жели да призна, али то је чињеница. Закон ће ступити на снагу на време. Видећете, ступиће на време баш када треба", уверен је Недимовић.

Председник Сабора произвођача агропривреде Србије Зоран Милићевић рекао је данас да је дошао да подржи и министра и министарство, да сутра у Скупштини подржи тај закон, као и да је последњих месеци утицао на њега, јер се не слаже са продајом земље странцима.

Скупштина Србије почеће сутра нову ванредну седницу на чијем дневном реду су предложене измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту, које ће страним држављанима ограничити куповину земљишта.

Ванредна седница сазвана је на захтев Владе Србије.

Измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту упућене су Скупштини Србије на усвајање по хитном поступку, а тај закон треба да спречи потпуну либерализацију промета пољопривредним земљиштем, што је било предвиђено Споразумом о стабилизацији и придруживању (ССП).

Било је предвиђено да 1. септембра почне примена одредби ССП-а које изједначавају права грађана Србије и ЕУ при куповини пољопривредног земљишта.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести