Недимовић: Сточарство приоритет у 2019. улагаћемо више

НОВИ БЕЧЕЈ: Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић казао је да су пољопривредници протеклих 30 година били у незавидној ситуацији, те оценио да то мора да се промени нагласио је министар и то мора да се промени. 
stocarstvo, krave/a_erski
Фото: Дневник/А. Ерски/Сточарство, краве

Он је обилазећи пољопривредна газдинства на територији Новог Бечеја рекао да жели људима да пренесе да држава у наредном периоду намерава да унапређује сточарство, пошто нам је, каже, то један од приоритета за 2019. годину. 

"Такође приоритет су и млади пољопривредни произвођачи. И ове године за њих имамо грантове за почетак пољопривредне производње. Имаћемо и посебан фонд за куповину пољопривредног земљишта са намером да подстакнемо младе људе да купују обрадиву земљу и остају у селима. На овоме тренутно радимо заједно са представницима Владе Србије и за месец дана имаћемо много више информација", казао је Недимовић, који је у обиласку пољопривредних газдинстава био са покрајинским секретаром за пољопривреду Вуком Радојевићем и представницима локалне самоуправе.

Министар је разговарао са пољопривредницима о актуелним проблемима са којима се сусрећу и најавио да је Министарство пољопривреде за ову годину издвојило много већи буџет за помоћ пољопривредницима него икада раније. 

Радојевић је рекао да је младим пољопривредницима пре свега потребна финансијска помоћ како би опстали и то је оно на чему заједно раде Покрајински секретаријат и Влада Србије. 

Поменуо је да су покренути старт ап програми за младе пољопривреднике до 40 година за започињање агро бизниса, те да је покрајинска влада преко секретаријата за пољопривреду издвојила и значајне субвенције. 

"Никада више пара није било за регистрована пољопривредна газдинства. У односу на затечено стање 2016. године, за готово 50 одсто смо повећали ниво новца намењен за субвенционисана газдинства. Уверен сам, да са овим мерама које је најавио министар пољопривреде, а које су у интересу даљег развоја пољопривреде, ћемо дати додатни подстицај развоју ове гране у Војводини", пренео је Радојевић. 

Општина Нови Бечеј такође је издвојила значајна средства за локална пољопривредна газдинства, рекао је председник општине Саша Максимовић.

"Први пут ће ове године општина Нови Бечеј издвојити средства у буџету и расписати конкурс за субвенције младим повртарима, виноградарима и воћарима. Очекујемо да ће овај конкурс бити расписан до краја марта ове године. Општина је издвојила 3.000.000 динара за ову намену, али уколико буде било потребно издвојићемо и додатна средства ребалансом буџета општине", рекао је Максимовић.

Недимовић и Радојевић обишли су и општину Чока, где је покрајински секретар позвао локалне пољопривреднике да аплицирају за помоћ и да искористе могућности које им стоје на располагању. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести