Недимовић: Све више се окрећемо органској производњи

БЕОГРАД: Производња органске хране је један од најпрофитабилнијих сектора у аграру и Србија се све више окрећу органској производњи рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.
povrce voce
Фото: freeimages.com

То је је сектор који сваке године бележи раст, каже Недимовић у интервјуу за Блиц недеље и додаје да је само у претходне три године дошло до повећања површина под органском производњом за готово 50 одсто.

Доминирају житарице, воће, како сирово, тако и сушено и лиофилизовано. Имамо раст вредности извоза, али и броја произвођача, којих је сада више од 6.000”, рекао је Недимовиц и додао да су најплатежнија тржишта такође препознала српску органску храну, због чега верује да, уз субвенције које су ове године вишеструко повећане, можемо очекивати значајније домете у блиској будућности, поручио је министар.

Према његовим речима, иако је цео свет погођен и паралисан епидемијом корона вируса, “слободно можемо рећи да је ова година била добра - чак и боља него многе претходне”.

Као највећи понос можда бих ипак издвојио то какао смо реаговали током ванредног стања. Било да је реч о одласку пољопривредника на њиву до интервенција на тржишту, редовних исплата субвенција, без иједнод дана заостатка према свима који су имали уредне захтеве, истакао је Недимовић.

Министар је нагласио и да га посебно чини задовољним то што смо као држава показали да смо када се светско тржиште рушило као кула од карата, ми беспрекорно испливали из свега. Недимовић каже да ћемо глобалне последице осетили и ми, али да смо први талас дочекали перфектно.

Забележили смо рекордне резултате у извозу житарица у најгорим тренуцима кризе. Одлично је прошло и воће, јабука је имала рекордну цену, извезене су велике количине, посебно за Русију, која је наше главно одредиште за ту воћку, каже министар Недимовић.

Нико на свету не може са сигурношћу рећи шта нас чека сутра, али ја једно могу: држава неће оставити ниједног свог грађанина без помоћи, истакао је Недимовић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести