Недимовић: Мирни смо наредне две године што се тиче хране

БЕОГРАД: Корона криза није много утицала на српску пољопривреду и није било већих проблема, каже министар пољопривреде Бранислав Недимовић и додаје да што се тиче хране - житарица, воћа, поврћа, Србија је "мирна" наредне две године.
nedimovic, tanjug video
Фото: Танјуг/Видео

Он је за ТВ Пинк навео потешкоћа са пласманом раног поврћа јер зелене пијаце нису радиле, да је било проблема и са малим млекарама, товним говедарством, али да је држава свима изашла у сусрет с мерама подршке.

Што се тиче ратарства ии рода пшенице, кукуруза, сунцокрета, ова година је била толико добро да је мене страх какав ће бити следећа. Ова година биће једна од рекордних што се тиче ратарства, навео је министар.

Подсећа да је у априлу и мају Србија извезла око милион тона пшенице, јер је имала велике лагере.

Родом, али и ценом производа, могу бити задовољни и воћари.


Од мини Шенгена највише ће профитирати област хране

Једна од области која ће највише профитирати оснивањем "мини Шенгена" је област хране, јер се руше све баријере које се тичу фитосанитарних сертификата и добијамо један нови простор на том тржисту колико год оно било, рекао је Недимовић.

На свечаној седници Савеза за храну и пољопривреду НАЛЕД-а, Недимовић је навео да поред Србије, Северне Македоније, Албаније и простора који контролише Приштина, може лако да се деси да и БиХ донесе одлуку да се придружи "мини Шенгену".

Нама је потребан простор да се ширимо, рекао је Недимовић и поручио да Србија и њене компаније из области прехрамбене индустрије не могу да испадну из "лиге шампиона" и да о томе говоре цифре у области трговинске размене са свим тим просторима на којима пледирамо да тргујемо и на којима већ тргујемо.

Сада полако улазимо у другу зону где са другим играчима улазимо у суфицит. То само говори колика је снага прехрамбене индустрије у Србији, навео је министар.

Каже да наредна Влада Србије мора да има потпуно нови приступ прехрамбеној индустрији када је реч о привлачењу нових инвестиција, а свом наследника на челу ресора који је до сада водио предлаже да му у фокусу буду област безбедности хране, "мини Шенген" и е-аграр.


Ових дана, како је рекао, потписан је споразум између ЕУ и Кине у вези са пласманом пољопривредних производа.

Сто производа с географским пореклом имаће ексклузиву на кинеском тржишту.

Наша три бренда испуњавају стандарде - фрушкогорски липов мед, ариљска малина и пиротски качкаваљ, рекао је Недимовић и додао да заслужују да уђу у трку.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести