Недимовић: Извозили смо храну у најтежим тренуцима епидемије

БЕОГРАД: Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да је Србија "апсолутно сигурна" у прехрамбеном смислу, али и шире, када се говори о спремности за евентуално нови талас епидемије.
nedimovic
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

Недимовић је за "Политику" рекао да пандемија покренула питање сопствених робних залиха, када су многе земље имале проблем са снадбевањем, али да Србија није једна од њих. Он наводи да је Србија извозила храну и у најтежим тренуцима епидемије.

"Ми смо апсолутно спремни за следећи талас, али оно што је много важније, започели смо, без обзира на тренутно стање, системско јачање државе у делу стратешких ресурса, не само хране", истакао је Недимовић.

Министар је рекао да пандемија и даље остварује утицај на све сегменте трговине, па и на аграр.

Он наводи да криза изазвана пандемијом није довела до великих губитака и драматичних сценарија у српској пољопривреди.

Мањих последица јесте било међу произвођачима раног поврћа и у неким деловима сточарства, рекао је Недимовић и нагласио да је држава реаговала јаким мерама.

Тако је током ванредног стања издвојено више од две милијарде динара који су уплаћени на рачуне српских произвођача.

"Држава је реаговала за пример, како нису много јачи играчи успели. Тако ће бити и убудуће, нећемо никога оставити на цедилу", истакао је Недимовић.

Последице кризе изазване пандемијом нико неће моћи да избегне, а што се пре привикнемо, веће су нам шансе да пребродимо проблеме са којима се сада суочавамо, рекао је Недимовић.

Он је напоменуо да је веома важно то што Србија постаје све препознтљивија у свету као произвођач врхунске робе.

Министар је изјавио да је и више него задовољан овогодишњом жетвом, од приноса до откупних цена.

Неке културе продате су по цени вишој од оне на светској берзи, као што је пшеница, док је принос сунцокрета био мањи, али му је цена била добра, наводи Недимовић.

Он је рекао да су се предикције из маја показале као тачне и да су пољопривредници добили смернице о кретању тржишта и планирању производње.

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести