Обавезно контролисати свињско месо на трихинелозу

ЈАГОДИНА: У лабораторијама Ветеринарског специјалистичког института за Шумадију и Поморавље у Јагодини утврђени су узрочници трихинеложе у месу три дивље свиње одстрељене на подручју ловачких удружења у Деспотовцу и Свилајнцу, изјавио је данас за Тањуг дирекор института др Зоран Рашић.
svinje, ilustracija
Фото: Илустрација

Месо одстрељених свиња није доспело у промет и нисмо имали појаве те болести код људу, рекао је Рашић.

Он је додао да, то што су дивље свиње одстрељене на подручју Деспотовца и Свилајнца, не значе да и ту обитавају, јер је радијус кретања дивљих свиња веома велик, па су могле доћи и са других подручја.

У лабораторијама овог института је ове године прегледано око 1.000 узорака на присуство ларве трихинелозе.

Овај стручњак, микробиолог, је истако да је "преглед меса на присуство трихинелозе обавезан код свињског меса и он се без изузетка редовна ради у индустрији меса, али, оно што је важно, људи који кољу свиње за потребе својих домаћинстава, такође имају обавезу да то раде, међутим то не раде увек што предствља веома велики ризик за здравље људи".

Ради се о хроничној болести, на свињи се не примећује да је болесна, нормално се понаша, једе, напредује, када се закоље нема никаквих видљивих знакова болести.

Инкубација код људи траје од осам до 30 дана, а симптоми су болови и грчеви у мишићима, отичу очни капци, повишена температура, повраћање и нажалост болест може имат фаталан исход, рекао је Рашић.

Од једне трихинелозне свиње, од око 100 килограма, може се инфицирати 200 људи, па и више ако је број ларви трихинеле у граму меса велики. У једном граму меса може да се нађе 500 до 1.000 ларви, а човек се зарази и теже оболи само са једним парчетом меса или кобасице, што је већи број унетих ларви клиничка слика је тежа.

Да би се све то избегло, препоручујем људима који кољу свиње за сопствене потребе, да обавезно донесу узорак меса у неку од ветеринарских станица, амбуланти, или инстутут, да се изврши преглед на трихинелозу, рекао је Рашић.

Лабораторија Ветеринатрског института у Јагодини, ради сваког дана и суботом и недељом, а од октобра прошле године преглед се ради искључиво методом дигестије, јер је поузданост сто одсто, истако је Рашић.

То је метода по међународним стандардима и могућност грешке је сведена на минимум, додао је он.

Не постоји ни један разлог да људи сада у овом периоду, када је сезона свињокоља, када се коље за славе и празнике, да ризикују своје и здравље својих укућана, а најважније је да се донесе адекватан узорак меса на преглед, истакао је Рашић.
Цена прегледа у Лабораторији Ветеринарског института је 480 динара, навео је Рашић.

Трихинелоза код свиња се може утврдити и биопсијом мишића и прегледом крви истичу ветеринари и напомињу да су најчешћи преносиоци болести пацови.

Рашић је похвалио ловачка удружења са ових подручја, што како је рекао, "прегледе одстрељених дивљих свиња раде обавезно, и на трихинелозу и на афричку кугу, где су прегледи обавезни и бесплатни за ловце.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести