ОД ПОЉОПРИВРЕДЕ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВИ, ПОТРЕБНО ЈЕ САМО ДА УЧИНИТЕ ОВО Милош Спајић (23) из Бечеја обезбедиће породици егзистенцију

Двадесеттрогодишњи пољопривредник Милош Спајић из Бечеја верује да пољопривреда има будућност. Сеје пшеницу, кукуруз, уљану репицу, али и пиварски јечам. Уз то, има планове за развој властитог посла и газдинства.
а
Фото: Приватна архива

На саветовању пољопривредника и агронома уприличеном на Златибору, у организацији Института за ратарство и повртарство у Новом Саду, од националног значаја, представљени су млади ратари који су се определили да остану на газдинствима својих родитеља и од пољопривреде обезбеде егзистенцију. Инситут је окупио младе од севера до југа земље, који у пољопривредној производњи следе упутства струке и науке. Било је занимљиво чути размишање Милоша Спајића − зашто је прекинуо сетву соје чим је добио мањи принос од просечних 400 килограма по јутру.

− Моји од 2012. године воде статистику о приносима соје. Како смо сваке године имали мањи род по јутру, одлучили смо да је не сејемо оне године када је сојиног зрна било мање за 400 килограма по јутру − рекао је Милош Спајић. − Не вреди сејати и правити губитке, самом себи правити беспотребно проблеме.

Јесенас је први пут посејао јечам, али не обичан већ пиварски, за чији род има обeзбеђеног купца.

Чим је принос соје био нижи за 400 килограма по јутру, одустали смо од сетве (Милош Спајић)

 − Пошто се много прича о малим пиварама, дошао сам на идеју да посејем пиварски јечам, али сам се за њега определио и зато што је поузданији од обичног јечма. Не мора да се прихрањује и мање му треба заштитних средстава, а просечан принос, као и код пшенице, креће се од четири до пет тона по јутру. И увек је за два динара скупљи од обичног јечма. Прошле године коштао је 24 динара, а обичан је био 22 динара –казао је млади пољопривредник Милош Спајић.


У плану и црни лук

Млади пољопривредник Милош Спајић размишља о томе да почне производњу црног лука. Има механизацију за машинску обраду па му неће бити потребна радна снага, а има и могућност да га залива. Друге планове у вези с повртарством нема.

 − Моји су пре десетак година гајили паштрнак, којег у бечејском атару  није било. Није нам се то баш исплатило и одустали смо − рекао је Спајић.


Осим јечма, сеје и уљану репицу, јер боље подноси сушу у неким критичним периодима у години него кукуруз.

− Репице смо имали прошле године 2,7 тона по јутру, што је био рекордан принос − рекао је саговорник.

Фото: Приватна архива

Милош напомиње да се од пољопривреде може лепо живети, али треба бити рационалан, не расипати, већ куповати оно што је потребно. И не треба само од земље узимати већ у њу и улагати.

– Логика у нашем домаћинству је да се обезбеди месечна плата, подмире трошкови производње и нађе време за одмор − закључио је Милош Спајић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести