УЗ ТРУД И НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ СВЕ БОЉЕ УСПЕВА Млади Александар Ђурагин успешно води своје газдинство

Александар Ђурагин је тридесетогодишњи пољопривредник из Чуруга, притом веома образован, вредан и успешан, што потврђују и његови Чуружани.
а
Фото: М. Рашић

Како каже, у данашње време није лако бити млад пољопривредник, уз све могуће недаће које умеју да задесе, као што је то било ове 2023. године.- Од самог почетка године било је тешко, почевши са великим инпутима, па до олујних ветрова, града, олуја и на крају године огромне најезде глодара, који пустоше поља под пшеницом, репицом и детелином. Али наравно, свака производна година је полазак у први разред и све крећемо испочетка. Као млад пољопривредник, без почетног капитала скоро ништа не бисте могли да урадите. Срећом, код мене у породици је бављење пољопривредом генерацијски посао и ја сам шеста генерација која се бави пољопривредном производњом, производњом хране. Уз оца, одмалена сам се заљубио у тај посао и поред школе увек ме је привлачило и вукло тиме да се бавим, а тако је и остало - прича Ђурагин.

Бави се чистим ратарством, а друга је генерација у породици да само ратаре, без сточарства. Од култура на газдинству Ђурагина заступљени су уљана репица, пшеница, кукуруз и соја. Тренутно обрађују око 60 хектара земље, са будућим плановима на мања проширења. Породично пољопривредно газдинство млади Александар преузео је 2016. и од тада самостално континуирано годину за годином тежи да се развија и напредује, како са механизацијом, тако и са знањем и свакодневним учењем око газдинства и земље.

Фото: М. Рашић

- Труд, рад, залагање и непрестано учење и упорност су најважнији да би се у овом послу опстало и остало, јер земља тражи свог роба, који ће свакодневно бити њој посвећен. Морате константно да учите и да пратите и примењујете све нове технологије које су могуће и доступне у датом тренутку, али најбитније је да се правилно и правовремено искористе и употребе - објашњава Александар Ђурагин.

Пет година уназад примењује осигурање свих усева и пољопривредних машина, а што се тиче парцела, труди се да се едукује и саветује, како са агрономима, тако и са стручњацима са Пољопривредног факултета из Новог Сада и Новосадског института за ратарство и повртарство.

Фото: М. Рашић

„Примењујем све доступне технологије, имам навигациони систем на трактору који поседује ауто-пилот, уз прецизност од 2,5 цм одстојања у проходима, ради све послове на њиви и тако штедимо на потрошњи горива – већи учинак, мање прохода и понављања и правилна сетва која је после лакша за скидање тог усева. Поред тога, користимо интернет могућности, од временске прогнозе коју пратимо највише и водимо евиденцију падавина, па све до неких иновација у механизацији, што после можемо да применимо или увидимо неке грешке које смо правили. Обавезна је постала и примена анализе земљишта коју узоркујемо и носимо у Пољопривредну стручну станицу на испитивање да видимо шта је некој парцели потребно да бисмо постигли максималне резултате на истој - каже чурушки пољопривредник.

М. Рашић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести