Од Светске банке 50 милиона долара за конкурентност српског паора

ВАШИНГТОН: Српски пољопривредници на малим и средњим газдинствима побољшаће своју конкурентност уз кредитну подршку од 50 милиона долара коју је добрио Одбор извршних директора Светске банке у уторак.
seljak njiva
Фото: pixabay.com

Овим средствима ће бити подржани напори владе на унапређењу повезивања таргетираних газдинстава са тржиштем пољопривредно-прехрамбених производа, наводи се у саопштењу објављеном на званичној интернет страници Светске банке.

Пројекат има за циљ повећање конкурентности пољопривредног сектора кроз подршку улагањима у производњу квалификованих малих и средњих газдинстава, јачање јавног информационог система у аграрном сектору и отварање економских могућности у сеоским срединама, будући да се, како се додаје, земља приближава чланству у ЕУ.

Пољопривреда игра важну улогу у економији Србије, каже Стивен Ндегва, шеф Канцеларије Светске банке у Србији.

Овај пројекат има за циљ да помогне Влади Србије да преусмери ресурсе са субвенција на инвестиције у рурални развој и на финансирање малих и средњих пољопривредних произвођача у Србији, посебно на југу и југоистоку земље, додао је он.

Пројекат ће промовисати коришћење услуга пољопривредних саветодавних служби и саветовалишта за развој пословања међу заинтересованим малим и средњим пољопривредним газдинствима која се квалификују за финансијску подршку за унапређење ефикасности, излазак на тржиште, лакши приступ комерцијалним зајмовима и за јачање отпорности на ризике.

Средствима кредита ће бити подржане и активности Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде на побољшању капацитета његове базе података кроз надоградњу и модернизацију постојећих информационих система и њихову интеграцију у платформу отворених података која ће користити пољопривредним произвођачима у Србији пружајући им информације о климатским условима и кретањима на тржишту.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести