ОТКУПНЕ ЦЕНЕ ДУВАНА ВЕЋЕ ЗА 30 ОДСТО, 600 динара за килограм НАЈКВАЛИТЕТНИЈЕГ ЖУТОГ ЛИСТА

БЕОГРАД: Компанија Јапан Тобако Интернешнл (ЈТИ) почела је крајем јула са откупом дувана типа Вирџинија и у односу на прошлу годину откупне цене су у просеку увећане за око 30 одсто.
Berba duvana/M. Mitrovic
Фото: М. Митровић/Берба дувана

Повећање цена је било веће на нижим откупним класама, како би постојала економска рачуница да се и ове класе беру, суше и предају на откуп, саопштила је компанија ЈТИ.

Тренутна откупна цена за дуван најбољег квалитета износи више од 600 динара без ПДВ-а по килограму.

Велике количине падавина у мају и јуну, затим високе температуре и суша у првој половини, а онда и јаке олује у другој половини јула, утицале су на то да је, до сада, производна година била изазовна. И поред временских непогода, уз правилну примену свих агротехничких мера, сталну контролу и подршку наше службе, настојимо да извучемо максимум са сваке парцеле, рекао је менаџер производње и обраде сировог дувана у компанији ЈТИ Жељко Ананић.

Навео је да тренутно, у првим откупима, углавном откупљују дуван најбољих откупних класа, што је боље у поређењу са претходним годинама.

Како каже, рано је причати о томе каква ће бити сезона по питању квалитета и приноса, али први показатељи су добри.

Додаје да са бољим откупним класама произвођачи остварују и боље приходе, те да су тако сви на добитку.

Дуван типа Вирџинија се махом гаји у Срему, Мачви и Јужном Банату, а управо ту се налази и највећи број произвођача са којима компанија ЈТИ успешно сарађује.

Један од главних циљева компаније ЈТИ јесте да у сарадњи са дугогодишњим, као и новим произвођачима, достигне најбољи могући квалитет и принос дувана, али и да има задовољне произвођаче. Управо у жељи да својим произвођачима обезбеди одрживи приход за производњу дувана наредних година, ЈТИ је пратио трошкове производње пред почетак откупа и кориговао откупне цене, наводи компанија.

ЈТИ је највећи произвођач дувана у Србији и једина инострана компанија која откупљује домаћи дуван, наведено је у саопштењу.       

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести