Овчарство у северном Потисју у благој експанзији, јагњетина са пашњака за извоз

СЕНТА: На подручју општина Сента, Чока, Ада и Кањижа у северном Потисју које покрива Пољопривредна стручна служба Сента овчарство је у благом порасту.
1
Фото: М.Митровић

Директор ПСС Сента Јосип Чешљар истиче да је евидентно је увећање стада, захваљујући и томе што је откупна цена јагњади сада добра. За грла од 25 до 40 килограма се постиже 400 динара по килограму живе ваге, а за грла преко 40 килограма 370 динара, што фармерима даје позитивну рачуницу.  

–  Под контролом Пољопривредне стручне службе Сента је око 24.000 грла а поред раса оваца које су традиционално присутне чоканска цигаја, винтерберг, ил де франс и још неке, појављују се и нове расе са генетским ресурсима које нисмо имали на нашем терену. Евидентно је и да је више млађих пољопривредника који су се определили за овчарство, захваљујући подстицајним средствима Фондације „Пропсеритати“, али и одговарајућим мерама Покрајинске владе. Купили су прва стада па очекујемо да се узлазни тренд овчарства настави и у наредном периоду – каже Чешљар. 

Већина стада у северном Банату и Потисју од раног пролећа до касне јесени су на испаши, што је према речима Чешљара најбитније у економичности у овчарству. Томе доприносе и субвенције из државне касе у износу од 7.000 динара по уматиченом грлу и 2.000 по јагњету. На домаћем тржишту потражња за јагњетином за ускршње празнике, 1.мај и Ђурђевдан је уобичајено повећана, а овчари су задовољни ценом коју постижу, а јагњетине са пашњака има и за извоз. 

– Коришћење пашњака итекако утиче на рентабилност, јер су смањени издаци за исхрану животиња. Криза због рата у Украјини не утиче на овчарство, јер јагњад са нашег подручја се не извози у том правцу, него на друга тржишта. Преко Темерина су се јагњад извозила за Израел, а сада се на нашем терену појавио нови откупљивач  чији ангажмани су везани за извоз у Израел и исламске земље, па се надам да ће могућност за извоз искористити за даљи развој и унапређење овчарства – очекивања су Јосипа Чешљара. 

Понуда јагњади за извоз са овчарских фарми из северног Потисја, севера Баната и Бачке је солидна, а Чешљар напомиње да је повољна околност што је нова извозна фарма предузећа „Контакт“ на овом терену, која прикупља јагњад. Реч је о фарми капацитета 15.000 јагњади, која је највећа у Србији. Јагњад из децембра и јануара, управо су постигла  одговарајућу тежину и доспела су за продају.  

М. Митровић 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести