Паори незадовољни: Сунцокрет да буде 35, а не 28,5 динара

НОВИ САД: Независна асоцијација пољопривредника Србије изражава незадовољство односом уљара према пољопривредницима у Србији и понуђеном ценом за сунцокрет од 28,5 динара килограм.
Suncokret Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Сматрамо да је понуђена цена испод реалне тржишне вредности и да представља резултат картелског понашања, договарања цена и новоуспостављених монопола у преради и извозу сунцокрета. Највећа уљара у Србији врши притисак на остале уљаре да изађу с истом ниском ценом, иако је сама у предности у односу на њих, с обзиром на мање трошкове у процесу производње уља, наводи се у саопштењу те асоцијације.

Става смо да цена сунцокрета испод 35 динара килограм није реална. Понуђена цена не покрива трошкове производње и, уколико се хитно не реагује, деловаће дестимулишуће на пољопривредне произвођаче да се у будућности опредељују за ту, за Републику Србију, значајну културу.

Захтевамо од Владе Републике Србије, Министарства трговине и Министарства пољопривреде да се укључе у решавање тог горућег проблема и заједно с уљарама и пољопривредним произвођачима покушају да пронађу хитно решење. У супротном, пољопривредници окупљени у Независној асоцијацији пољопривредника Србије биће принуђени на то да се определе на непопуларне мере и начине исказивања незадовољства, каже се у саопштењу.

Подсетимо, прошле године када су предавали сунцокрет, пољопривредници су добијали аконтне цене које су се кретале од 33 до 36 динара, с ПДВ-ом, а коначна цена била је 35,5 динара (плус ПДВ за правна лица).

Директор Фонда „Жита Србије” Вукосав Саковић изјавио је да се очекује веома добар род и да ћемо сунцокрета имати и за извоз.

Засејан је на 245.000 хектара, а по садашњем стању, род би могао бити изванредан, рекао је Саковић.

Како је додао, очекује се принос већи од три тоне по хектару, односно око 750.000 тона.

Домаћи прерађивачи прерадиће између 600.000 и 650.000 тона, а остатак ће ићи на страна тржишта, закључио је Саковић.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести