ПАОРИ ПРАВЕ РАЧУНИЦУ ЗА СЕТВУ КУКУРУЗА, СОЈЕ И СУНЦОКРЕТА Гориво јефтиније због акцизе, ђубриву цена пала, а семе мало скупље

За десетак дана требало би да почне сетва кукуруза, соје и сунцокрета, за коју је пре свега потребна добра киша, а онда и новац за семе, ђубриво и гориво.
1
Фото: Дневник

У време када су цене пољопривредних култура ниске, паорима малу наду улива исплата државне субвенције – 18.000 динара по хектару до стотину хектара. Исплата је кренула у пуном обиму и, по речима паора, већ има села где је половина земљорадника примила новац. Замерају што је новац пре стигао код оних који обрађују мање површине, а подједнако је потребан свима, без обзира на величину повришине која се обрађује. 

 “Жита Србије” очекују да ће овог пролећа кукуруза и соје бити више посејано него прошле године и да ће кукуруз најмање заузети 920.000–930.000 хектара. Соја ће бити засејана на око 210.000 хектара, а сунцокрет на 240.000–250.000 хектара.

Директорка “Жита Србије” Сунчица Савовић истакла је за “Дневник” да је јесенас под пшеницом, јечмом и уљаном репицом, укључујући и површине под јаром пшеницом и јечмом, засејано 12 одсто површина мање у односу на годину раније. Очекује да ће се ове површине појавити као повећање у овогодишњој пролећној сетви. 

Фото: Дневник

По речима директорке Савовић, очекује се да ће пролећна сетва ове године бити незнатно скупља него годину дана раније, али нипошто као што је била сетва 2022. године.

– Семенска роба јесте скупља у односу на претходну годину. Дизел гориво је такође поскупело у односу на лане, али с повраћајем акцизе на гориво оно је за пољопровреднике ове године јефтиније него годину дана раније, док су цене услуга у пољопривредној производњи минимално поскупеле, а коштање минералних ђубрива је сада знатно ниже – рекла је Савовићева.

 


Домаће сорте боље од страних 

Пољопривредници би уочи пролећне сетве требало да поведу рачуна о избору семена. Протекле две године биле су топле и благе зиме, без снега, што указује да би лето које следи могло да буде суво, без падавина. Директорка “ Жита Србије” Сунчица Савфовић напомиње да у таквим временским условима треба бирати домаће сорте кукуруза и соје, које су у сушним годинама 2021. и 2022. донеле бољи принос него страни хибриди, који нису прилагођени екстремним временским условима на нашем географском подручју.

– Домаће сорте боље подносе недостатак влаге у кључним фазама развоја биљака и у условима суше постижу већи принос него стране сорте – рекла је Савивићева.
 


 

Пољопривредник Саша Атанасковић из Турије, у општини Срборбан, казао је да ће, као и ранијих година, сејати кукуруз, соју и сунцокрет. Површине под тим културама неће ни увећавати ни умањивати, због плодореда.  У погледу трошкова , навео је да су цене семена и заштитних средстава скочиле за око 20 одсто у односу на други репоматеријал.

Фото: Дневник

– Углавном смо се снабдели репорматријалом тако што смо се задужили код семских кућа, а дуг ћемо вратити по скидању усева – казао је Атанасковић.

З. Делић
Фото: Дневник
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести