Паори задовољни са 40 динара за килограм пшенице, ако добију сви

Жетва пшенице приводи се полако крају па је интересовање колико ће коштати нови род све веће,јер је лане трговање почело са 23,1 динара,а крајем маја пшеница била чак дуло скупља, 48,4 динара .
zetva psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić), ilustracija

Ратари су углавном задовољни понудом Републичких робних резерви да по 40 динара откупе 131.000 тона новог рода пшенице. Већина њих сматра да је цена прихватљива, али истичу да без обзира на то што држава откупљује највеће количине новог рода у току жетве у протеклих десет година, род неће моћи да продају сви који желе , па ће бити препуштени тржишту односно добој вољи трговаца житом. 


Пшеница мора бити здрава 

Робне резеве куповаће пшеницу, од физичких лица - регистрованих породичних газдинстава и других привредних субјеката.

Минималана количина која ће се куповати од газдинстава је десет тона односно 100 тона од привредних субјеката.

Пшеница мора бити овогодишњег рода, зрела и здрава, без знакова плесни,страних мириса и укуса погодна за људску исхрану, незаражена пшеничним болестима и штеточинама. Хектолитарска маса минимално мора да буде 76кг/хл, влага минимум 13 одсто укупно премисе максимално два одсто од чега неорганског порекла максимално 0,25 одсто и .протеина мора бити 11,5 одсто на суву материју.


У сваком случају 40 динара је знатно боља понуда од пре недељу дана, када већина откупљивача није имала формиране цене, већ нови род примала по аконтним ценама, чији је распод ишао од 30 до 38 динара: 

- Земљорадницима се жури да продају жито јер су задужени и имају кредите – казао је ратар Венцел Пејов из Иванова код Панчева. У том селу. казао је, пшеница се прима по актној цени од 33 динара, а међу ратарима се прича да ће коштати 36 и 37 динара.

- Понуда Робних резерви Србије је солидна и сви који су у близини откупних места ће предати нови род – казао је Пејов, наводећи да је род у Јужном Банату шаролик.

- Има и добре и лоше пшенице а такви су и приноси - рекао је Пејов.

Пољопривредник са Ченеја Аца Летић казао је да су ретки они који ново зрно продају. Углавном га лагерију и чекају да се цене коначно формира. Око Новог Сада откупљивачи нуде акотно 32 динара, али ни та цена, као ни од 35 до 38 динара, подвукао је , није одговарајућа вредност за нову пшеницу .

- За 40 динара ће је сигурно многи продати ,али треба бити стрпљив и чекати – казао је Летић.

Пољопривредник из Суботице Мирослав Киш нагласио је да 130.000 тона жита велика количина коју откупљују Робне резерве, али да има знатно више земљорадника који би по тој цени радо продали нови род држави – Онај ко стигне да одради администрацију и буде близу откупних места тај ће добро проћи, али већини то неће поћи за руком, па ће бити препуштени трговцима. Очекује се да у овој жетви добијемо око три милиона хлебног зрна са око 630.000 хектара јесенас посејане пшенице. Како ће Робне резерве откупљивати пшеницу посредством Продукне берзе очекује се да трговање крене наредне седмице ,али пре тога Берза ће, о томе обавеситит пољопривреднике 

З. Делић 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести