Почела пријава на еАграр, за два месеца eID број узело 236.000 пољопривредника

БЕОГРАД: Почела је данас пријава у нови електронски регистар пољопривредних газдинстава (eRPG), а за два месеца еИД број је преузело 236.000 пољопривредних газдинстава, рекла је министарка пољопривреде Јелена Танасковић.
jelena tanaskovic, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Прве кораке за увођење система еАграр смо почели 16. јануара, а сада смо у финалној фази", рекла је за Танјуг Танасковићева.

Она је истакла да је услов за коришчење субвенција пријава на еАграру.

Министарка је рекла Тан југу да ће нови систем, пре свега, уштедети време, а да ће пољопривредници од данас по први пут моћи да провере стање свог газдинства на компијутеру или телефону. Како каже, када дође јавни позив за субвенције сви морају бити регистровани како би се пријавили за субвенцију.

"Прве кораке за увођење система еАграр смо почели 16. јануара, а сада смо у финалној фази регистрације еРПГ-а, који пољопривредници треба да потврде у овом тренутку. Углавном су сви пољопривредници регистровани и постоје у бази, а од данас па надаље могу да изврше пријаву на еАграру", рекла је Танасковићева. За два месеца еИД број је узело 236.000 пољопривредних газдинстава, додала је она.

"Што се тиче тестног периода који је кренуо од 16. марта, током последња три дана ми смо регистровали укупно 12.400 газдинства, односно, обновили смо или потврдили њихово стање", рекла је Танасковићева. Када прође први круг пријаве, сигурна сам, каже министарка, пољопривредници ће схватити колико су до сада времена трошили обилазећи шалтере и узимајући разне папире како би поднели захтев за субвенцију.

"Администрацији ће помоћи овај сервис како би била ефикаснија и бржа. Идеја је да сваку субвенцију након што објавимо јавни позив и затворимо га, у року од месец и по дана исплатимо", каже министарка. Танасковићева апелује да све што није тачно, а стоји у регистрима, већ данас пољопривредници исправе, било да се ради о парцелама или о регистру животиња.

"Када причамо о регистру животиња који се води код Управе за ветерину, пољопривредници морају да имају убачен и број пољопривредног газдинства, поред броја који иначе стоји у регистру. Сваки наредни пут, они ће погледати своје стање и само ће једним кликом поднети захтев", каже Танасковићева.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести