Почела жетва јечма и овса у селима општине Топола 

ТОПОЛА: У селима општине Топола почела је жетва јечма и овса, а ускоро и пшенице.
kombajn, Tanjug
Фото: Tanjug, ilustracija

"Род јечма код нас ове године је прилично неуједначен и креће се од три до 4,5 тона по хектару. Имали смо благу зиму што је било повољно за озиме усеве, али је на принос знатно утицало сушно и превише топло пролеће. Када изведемо рачуницу ситуација није ни мало ружичаста. Пшеница је у нешто бољој кондицији, највероватније ће бити просечан принос око 4 - 4,5 тоне по хектару с тим што има доста парцела које ће дати око шест тона по хектару“, рекао је за Топ Прес Драган Јовановић, домачин из села Загорица.

Цена пшенице је већ годинама ниска, а цене горива и осталих чиниоца који су на расходној страни су много високе, тако да бављење пољопривредом из године у годину постаје све теже.

„Просечна зарада по једном хектару не прелази 100 евра уколико имате свој трактор и прикључне машине и плаћате једино услуге комбајнирања. Све то у случају да немате ни један квар или хаварију на некој од машина или трактору, јер сваки квар представља расход који умањује зараду. Ја и даље лажем себе да ћу пронаћи неку рачуницу када сву произведену храну ''провучем'' кроз стоку и на тржиште пласирам као готов производ (млеко, јаја, сир, кајмак, месо)“, наводи Јовановић.

Овај домаћин под пшеницом има засејано око три хектара.

Цена комбајнирања кошта око 100 евра по хектару већ годинама. 

Има и оних који раде мало јефтиније, али са лошијим старијим комбајнима који трећину рода испросипају по њиви, тако да се комбајнирање ухвати скупље.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести