Подршка Акционом плану развоја органске пољопривреде у Војводини

НОВИ САД: Едукативни семинар под називом „Тржиште органске хране у Војводини – могућност развоја“, који је одржан данас на Пољопривредном факултету у Новом Саду, у организацији ове високообразовне установе и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, имао је циљ да укаже на шансе и значај даљег развоја органске производње у Србији и Војводини, како у погледу природних потенцијала, тако и са становишта исплативости и маркетинга.
1
Фото: vojvodina.gov.rs

Покрајински секретар за пољопривреду др Вук Радојевић отворио је скуп истичући да смо сви постали свесни чињенице како се органска производња посебно намеће као алтернатива конвенционалној пољопривредној производњи на малим газдинствима.

„С обзиром на то да су мала и средња пољопривредна газдинства у фокусу рада Покрајинског секретаријата за пољопривреду, сматрали смо да је неопходно било додатно финансијски подржати произвођаче органске хране. По формирању ове Покрајинске владе знатно смо повећали износ средстава намењен субвенционисању сертификације органске производње, али смо по први пут увели и субвенције за набавку специјализовене прикључне механизације. По том основу смо у 2018. години потписали 26 уговора за сертификацију и 15 уговора за набавку прикључне механизације. Подигли смо ниво субвенција 80 одсто за сертификацију, а за набавку специјализоване механизације 70 одсто од укупне вредности.  Ове године смо такође издвојили знатна средства за те намене. Управо обрађујемо пристигле пријаве за 2019. годину. Имамо укупно 49 заинтересованих пољопривредних произвођача и ускоро ћемо потписати и овогодишње уговоре“, нагласио је Радојевић истичући да је уверен да додатна финансијска средстава представљају прави модел подршке произвођачима органске хране.

Он је истакао да Секретаријат подржава и одржавање едукативних семинара, образовање пољопривредника и ширење информација о неопходности додатних улагања у органску

Представницима агрономске струке, произвођачима органске хране и студентима Пoљопривредног факултета обратио се и руководилац пројекта проф. др Бранислав Влаховић.

Говорећи о стању руралног туризма у Србији, посебно у АП Војводини, он је истакао да органски произвођачи поседују одређено знање у технологији производње, али да ипак треба да добију више информација из области маркетинга како би задовољили и захтеве у погледу дизајна и квалитета амбалаже, промоције и начина дистрибуције својих производа.

Професор Влаховић је рекао да се тржиште органске хране изразито развија у свету. Препоруке за наше тржиште су да треба повећати производњу органске хране у Војводини и Србији генерално, да се мора водити рачуна о томе да се органска храна брендира, да се обрати пажња на потребе потрошача и да се нађу најбољи канали за дистрибуцију.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести