Подршка пољопривредницима за инвестиције од 700 милиона динара

БЕОГРАД: Министарство пољопривреде наменило је 700.000.000 динара којима се подстичу инвестиције пољопривредника за набавку нових машина и опреме.
 Poljoprivredno zemljište Foto: V. Fifa
Фото: В. Фифа

Управа за аграрна плаћања (УАП) расписала је Јавни позив за подношење захтева за остваривање права на подстицаје за инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинстава за набавку нових машина и опреме за унапређење примарне производње биљних култура у 2020. години.

За ову намену обезбеђено је 700 милиона динара, а највиши укупни износ подстицаја који пољопривредник може да добије по овом позиву је 1.500.000 динара, наводи се у документу објављеном на сајту УАП.

Подстицаји се утврђују у износу од 50 одсто од вредности реализоване прихватљиве инвестиције умањене за износ средстава на име пореза на додату вредност, односно у износу од 65 одсто од ове вредности у подручју са отежаним условима рада у пољопривреди.

Подстицаји обухватају инвестиције у набавку нових машина и опреме за примарну производњу биљних култура у заштићеном простору, примарну производњу воћа и грожђа, затим, поврћа, цвећа, ароматичног и лековитог биља, брање воћа, грожђа, поврћа, цвећа, ароматичног и лековитог биља.

Такође, подстицаји се односе и на примарну производњу житарица, индустријског и крмног биља, обраду земљишта, заштиту биљака од болести, корова и штеточина, прихрањивање/ђубрење, бербу и транспорт примарних пољопривредних производа и наводњавање биљних култура.

Право на подстицај имају они произвођачи који су, између осталог, у потпуности реализовали инвестиције за које подносе захтев од 1. јануара 2020. године, а најкасније до дана када подносе документацију за остваривање права на подстицаје.

Пољопривредници могу од 1. до 15. јуна да доставе документацију лично на писарницу републичких органа управе у Немањиној 22-26 у Београду, или поштом на адресу Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Управа за аграрна плаћања на Булевару краља Александра 84, у Београду.

Ускоро се очекује и објављивање Јавног позива за остваривање права на подстицаје за набавку нових машина и опреме у сточарској производњи.

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести