Покрајинска влада: Нови подстицај пчеларству и рибарству

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић уручио је данас 124 уговора корисницима, који су остварили право на бесповратна средства у оквиру три конкурса, чија је укупна вредност преко 125 милиона динара
Vuk Radojević uručio je ugovore koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva u okviru tri konkursa Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Вук Радојевић уручио је уговоре који су остварили право на бесповратна средства у оквиру три конкурса Фото: Покрајинска влада

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић уручио је данас 124 уговора корисницима, који су остварили право на бесповратна средства у оквиру три конкурса, чија је укупна вредност преко 125 милиона динара, у чему је ресорни секретаријат учествовао са око педесет одсто средстава.

Секретар Радојевић је подсетио да је реч о суфинансирању инвестиција у пчеларство, те да је други конкурс намењен додели средстава за подизање нових рибњака и реконструкцију постојећих на територији АП Војводине у 2019. години.

У оквиру трећег конкурса, како је ресорни секретар навео, средства су намењена за финансирање интензивирања коришћења пољопривредног земљишта којим располажу научно-истраживачке установе, средње пољопривредне школе и остале средње школе које образују ученике пољопривредне струке у нашој покрајини.

Секретар Радојевић је прецизирао да је највећи број уговора, укупно 108, закључен са пчеларима.

„ Вредност укупне инвестиције по овом конкурсу је преко 47 милиона динара, при чему учешће Покрајинског секретаријата за пољопривреду износи 25 милиона динара. Ми смо од формирања ове Покрајинске владе, повећали за пет пута ниво издвајања за инвестиције које се односе на пчеларство у Војводини“, истакао је др Радојевић. Он је додао да посебно радује чињеница што је све више инвестиција за набавку опреме, и за прераду и складиштење пчелињих производа. Како је указао, реч је важној подстицајној мери, у циљу развоја пчеларства и производње меда, која заузима све значајније место и у нашем спољнотрговинском билансу.

Радојевић је рекао да је данас потписано и укупно пет уговора са регистрованим пољопривредним газдинствима, која се баве рибарством. Секретаријат је издвојио близу 20 милиона динара за ову намену, а реч је о инвестицији укупне вредности преко 35 милиона динара. На овај начин, наша покрајина добиће један новоизграђени и четири реконструисана рибњака.

Секретар Радојевић је овом приликом посебно истакао да Покрајинска влада, преко ресорног секретаријата, издваја значајна финансијска средства за средње пољопривредне школе у Војводини и Пољопривредни факултет у Новом Саду.

Данас је са представницима ових образовних установа, потписано 11 уговора – са 10 пољопривредних школа и Пољопривредним факултетом у Новом Саду.Секреатаријат је за ове уговоре, путем конкурса наменио око 20 милиона динара, док укупна инвестиција износи преко 42 милиона динара.

Пољопривредни факултет добио је 4,2 милиона динара за куповину житног комбајна, с тим што ће уложити и својих 21 милион динара.

Највеће интересовање било је за набавку пољопривредне механизације, како погонске тако и прикључне и како је секретар Радојевић подсетио у односу на период од пре две и по године, ниво средстава за ова издвајања скоро је удвостручен.

Вишеструки ефекат ове мере, како је Радојевић нагласио јесте унапређивање дуалног система образовања, како био и средњошколци и студенти имали прилику да на најасавременијој опреми и технологији уче како би сутра били што конкурентнији на тржишту. Истовремено, према ресорном секретару, ова инвестиција у набавку опреме ће допринети и подизању квалитета пољопривредних активности самих стручних школа и Пољопривредног факултета, која имају пољопривредна газдинства у оквиру својих установа.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести