ПРАСИЋИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА НОВАКА, ЦЕНА ПРАВА СИТНИЦА Ево колико кошта кило живе ваге

Како кажу економисти, цене свињског меса могле би да се смире тек почетком 2024. године, тврде произвођачи и представници месне индустрије.
2
Фото: pixabay.com

Прогнозе Народне банке Србије да ће цене свих категорија имати умерени раст и у последњем кварталу већ се остварују јер је откупна цена прасади поново стигла до 500 динара за килограм.

То је исти износ као и пред ускршње празнике, када је такође владала велика тражња јер је понуда била мала. Познаваоци тржишта истичу да је произвођачима неисплативо да прасиће увозе из иностранства, јер је и на другим тржиштима цена висока.

– Прасади нема и то је проблем. Афричка куга је додатно смањила сточни фонд. И у другим земљама је слично тако да је и увоз скуп. Због тога имамо високу цену сировине, али и ону у малопродаји која се формира на основу „живе ваге” – каже Вукоје Мухадиновић, директор једне индустрије меса.

Откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма била је виша у кланицама мачванског региона, а за разлику од њих нешто нижа била је цена товних свиња, као и у јужнобанатском и шумадијском региону. За прасад је доминирала цена од 500 динара по килограму, док су товне свиње у зависности од региона коштале од 220 до 265 динара по килограму.

Фото: pixabay.com

– Ако занемаримо све ове факторе, раст цена меса карактеристичан је за ово доба године. Оно увек поскупљује у децембру, али овога пута то неће бити драстичан раст. Зато што је оно ове године доста скупље него прошле и сигурно више од инфлације – каже наш саговорник.

Произвођачка цена свињског бута по рачуници произвођача са урачунатим порезом тренутно је око 650 динара. Потрошачи ову категорију свињетине плаћају и до 1.000 динара за килограм, што поново намеће питање колике су зараде трговаца и месара.

– Ми као произвођачи тренутно не осећамо пад промета јер је време слава, иду новогодишњи празници, Божић… Вероватно ће се то све променити негде средином јануара – истиче Мухадиновић.

РТС

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести