Представљен електронски систем за пријављивање сезонаца

БЕОГРАД: Министарство пољопривреде је данас у сарадњи с НАЛЕД-ом представило електронски систем за пријављивање сезонских радника у пољопривреди односно портал www.sezonskiradnici.gov.rs, који ће обезбедити радницима да имају сва права.
naled nedimovic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Портал је представљен у присуству премијерке Ане Брнабић на конференцији у оквиру пројекта “Повећање прилика за запошљавање сезонских радника у пољопривреди”, а присуствовали су и министар пољпривреде Бранислав Недимовић, министар за рад и запошљавање Зоран Ђорђевић, амбасадор Немачке Томас Шиб и директорка Пореске управе Драгана Марковић.

За процедуру пријаве и одјаве радника потребно је мање од 10 минута, независно од тога да ли се радник пријављује на један дан или на месец дана.

Сви радници пријављени преко тог портала имају право на пензијског и инвалидско осигурање, као и осигурање случају повреде на раду.

Недимовић је рекао да је прошле године било ангажовано законски свега 3.585 људи у пољопривреди иако знамо да имамо бар 350.000 пољопривреднихи газдинстава која се свакодневно баве пољопривредом.

Како је додао, пре три године пољопривредни произвођачи дошли су код њега као градоначелника и рекли за тај проблема.

Имали смо незадовољне бераче у пољопривреди, нису имали никаква права, осим права на накнаду, али да се нешто деси нека повреда све је  у црној зони, а у пољпривреди се повреде дешавају скоро сваки дан, казао је Недимовић.

Навео је да послодавци не схватају да се ту не обавља сваки дан рад због временских услови, па су морали ако је леп дан да пријаве све радника, а када је киша да их одјаве.

То је била неиздржива ситуација, истакао је министар.

Месечни издаци послодаваца на име пореза и доприноса по сезонском раднику у просеку износе 6.000 динара (300 динара по дану). 

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Брнабић: Потврда одговорног пословања

Премијерка Ана Брнабић оценила је данас да ће пријављивање сезонских радника у пољопривреди преко онлајн платформе да им омогући сва права, али и да обезбеди у наредних пет година додатни приход за буџет од 15 милиона евра. 
Изразила је очекивање да ће од фебруара пријава сезонских радника у пољопривреди моћи да се обави и путем мобилног телефона.

Ово је потврда онога што смо радили од 2014, а то је одговорно водење буџета и финансија, рекла је Брнабић и истакла да би до краја 2019. године тај начин пријаве требало да се прошири и на раднике у сектору грађевине и туризма. 

Процењујемо да ће у наредних пет година ово значити додатних 15 милиона евра прихода за државу и буџет, а са друге стране једну већу сигурност и за пољопривреднике и за људе који раде као сезонски радници у пољопривреди.

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Истакла је да је тај пројекат добар пример суштинске реформе, која је врло комплексна, али и пример доброг тимског рада. 

Ово је поред тога сто је суштинска реформа у систему и показатељ важности приоритета и потврда наше посвећености борби против сиве економије. Не можете да имате људе који раде а немају права на пезнионо и инвалидско осигурање, ово је показатељ и наше преданости бољем пословном оркужењу", рекла је премијерка.

Навела је да је то показатељ и даље посвећности владе дигитализацији управе. 

У 2017. регистровано свега 3.585 сезонаца

У циљу сузбијања сиве економије и заштите права великог броја неформално ангажованих радника у сектору пољопривреде влада је у саранђи са НАЛЕД-ом и уз подршку ГИЗ-а 2017. покренула реформу система радног ангажовања сеазонских радника у пољопривреди кроз доношење новог системског закона чија је примена почела у јануару 2019. и израду онлајн платформе за поједносталвјену регистрацију радника.

Према подацима Пореске управе у 2017. по уговорима о привременим и повременим пословима било је ангажовано свега 3.585 сезонских радника у пољопривреди.

Готово 95 одсто сезонских радника у пољопривреди ради на црно без икаквог уговора, што значи да не остварују права из радног односа попут права на социјално и пензионо осигурање и осигурање од повреда на раду.

Скупштина је половином прошле године усвојила Закон о поједностављеном радном ангажовану радника на сезонским пословима у одређеним делатностима који се односи на пољопрвиреду, шумарство и водопривреду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести