ПРЕГОВАРАНО ШЕСТ ГОДИНА Креће извоз српских јабука у Кину

ПЕКИНГ: Министарка пољопривреде у Влади Србије Јелена Танасковић изјавила је даанс у Пекингу да је потписан споразум са Кином за усаглашавање извоза јабука из Србије и истакла да је о томе преговарано шест година.
jabuke, f bakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

"То је трећи споразум у овој години. У мају смо потписали и усагласили сертификате за извоз меда и хране за кућне љубимце. Јабука је изузетно значајна... Колико је значајна и колико није било лако испреговарати је говори чињеница да о томе преговарамо већ шест година. Ево, коначно, срећна сам што данас могу да пошаљем добре поздраве из Кине", рекла је Танасковић за Танјуг.

Она је нагласила да је генерално веома битан став Кине према пољопривредно-прехрамбеним производима из Србије и да либерализација, која је тема разговора наших и кинеских званичника, као и споразум који ће бити потписан, подразумевају јако широк спектар производа.

"Од малине, суве шљиве, јабуке, меда, пилетине, свињског меса, невероватно много тога. Они су задовољни нашим производима, ти производи се овде траже. По квалитету смо дефинитивно препознати, сада је остало да се споразумом дозволи либерализација", рекла је министарка пољопривреде и потврдила да ће велики број наших производа бити ослобођен царине.

Танасковић је рекла да следи договор о извозу српских вина и подсетила да је извоз наших вина у Кину већ почео, али да ће бити веома значајно када се и српски винари ослободе царине за улазак на кинеско тржиште.

"Генерално ми са Кином тек отварамо наше тржиште, и даље смо у дефициту у смислу увозно-извозних прехрамбено-пољопривредних производа. Али, ја се надам да ће са усаглашена три сертификата ове године и са могућношћу либерализације већ од следеће године бити озбиљно другачије. Тренутно највише извозимо јунеће и свињско месо, али оно што тек следи је комплетно наше воће, у смрзнутом асортиману производа. Сува шљива је изузетно важна, мед јако битан, као и јабука", рекла је Танасковић.

Изразила је уверење да ће се у Србији, с обзиром на велико кинеско тржиште, од сада више улагати у увећање засада.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести