Пријепоље: У колони више од три сата, малинари не одустају

ПРИЈЕПОЉЕ: Због протеста малинара у Пријепољу блокиран је магистрални пут, затворен је и алтернативни пролаз кроз центар града, али се до Црне Горе може стићи преко Новог Пазара и Тутина.
protest prijepolje
Фото: Tanjug

Малинари нису задовољни откупном ценом од 100 динара, па их је јутрос на барикади око 300.

Данас би, како они најављују, могли да им се придруже и малинари из осталих делова Србије.

Александар Драгојевић из Подгорице, који је на путу према Краљеву, каже да у колони код Пријепоља чека дуже од три сата, и пита се “шта смо ми криви”, мислећи на возаче. Ђорђевић очекује да чекање потраје до сутра до подне.

У колони је Бобан Вељић из Берана, који каже да се малинари муче и да је боље да на овакав начин покушају да постигну своје циљеве, него да не раде ништа.

Малинари траже да минимална откупна цена буде евро и по по килограму.

Представник Министарства пољопривреде који је разговарао с производачима каже да адреса за тај захтев није држава.


Чадеж: Цену малине формира светско тржиште

Решење за проблеме производача малина може наћи само разговором рекао је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и додао да се цена малине формира на светском тржишту.

Како је рекао, представници Привредне коморе Србије данас ће у Ужицу разговарати са свим учесницима у процесу производње тог воћа и да ће се тражити решење.

Биће отворено свако питање и покушаће се да се унутар индустрије нађе решење, нагласио је Чадеж и додао да је тржиште то које одређује цену, а да држава може само да олакша произвођачима.

Цена се не формира тако што је неко у Србији замисли. Ми смо део тржишта где се формира цена. Предлог ПКС зависиће од тога како се постави договор између учесника на тржишту, а могуће је да се договори смањење неких трошкова или нешто слично. Док год ае не разговара, не може да се нађе решење, каже Чадеж. 

Он је нагласио да је формиран Национални савет за малину и да је ПКС такође укључен у њихов рад.


Државни секретар Министарства пољопривреде Велимир Станојевић поручује да се проблеми сигурно на улици неће решити.

Може да се разговара, пре свега на релацији произвођачи - прерађивачи. Ми, као држава, као медијатори ћемо помоћи у решавању свега тога, рекао је Станојевић.

Малинари из удружења “Лимска долина”, којима су се придружили узгавијачи “црвеног злата” из целог ужицког краја, поручују да ће ту остати док им не буду пружене гаранције да ће откупна цена овог воћа бити 180 динара.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести