Радојевић отворио међународнo сaветовање о уљарицама

ХЕРЦЕГ НОВИ: Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић, отворио је данас у Херцег Новом, 58. саветовање "Производња и прерада уљарица". 
radojevic vojvodina.gov_.rs_.jpg
Фото: vojvodina.gov.rs

Реч је о међународном стручном скупу у организацији Пословне заједнице "Индустријско биље”, новосадског Технолошког факултета и Института за ратарство и повртарство, који је окупио велики број домаћих и страних стручњака за уљарице и индустријска уља, саопштио је Биро покрајинске владе за однсое с јавношћу.

Радојевић је у изјави за медије истакао да Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду у шумарство кроз мере аграрне политике препознају значај производње и прераде уљарица. 

"Томе у прилог говори и конкурсна линија за суфинансирање набавке опреме за прераду уља. За ту намену ове године је издвојено 145 милиона динара, што је многоструко више од прошлогодишњих 38 милиона динара", казао је Радојевић. 

Поред тога, произвођачима уљарица на располагању је и конкурсна линија за набавку нове прикључне и погонске механизације, коју Покрајинска влада први пут спроводи, и за коју, како је Радојевић навео, влада велико интересовање пољопривредника. 

Такође, према његовим речима, охрабрује и велико интересовање младих до 40 година у сеоским срединама за такозвани старт-ап програм, где млади пољопривредници могу да добију до 10.000 евра, од чега 75 одсто авансно. 

"И овај скуп је прилика да промовишемо наше мере аграрне политике и позовемо произвођаче и прерађиваче уљарица да искористе могућности које им стоје на располагању", рекао је Радојевић. 

Он је нагласио да је у протеклих неколико година евидентна тенденција смањења површина под житарицама, и повећање производње уљарица. Тако је ове године на 230 хиљада хектара посејана соја, што је значајан искорак у односу на претходну годину. У односу на вишегодишњи просек од 10 хиљада хектара, уљана репица је ове године посејана на око 38 хиљада хектара, док је сунцокрет на стабилних око 220 хиљада хектара. 

"То обећава, да ће ова сезона бити успешна када су у питању уљарица, а Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду у шумарство ће свакако наставити да кроз своје мере аграрне политике подржава и произвођаче и прерађиваче уљарица", казао је Радојевић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести