Расписан конкурс за доделу помоћи задругама

ЛЕСКОВАЦ: Конкурс за доделу бесповратних средстава задругама расписан је данас и траје до 15. августа за новоформиране и старе задруге и до 1. септембра за сложене задруге.
Zadruga/dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Износи који се додељују су и ове године непромењени и износе - до 7,5 милиона динара за новоформиране, до 15 милиона динара за старе задруге и до 60 милиона динара за сложене задруге.

Нови конкурс данас је у разговору са руководством Јабланичког округа и Града Лесковца представио мнистар задужен за регионални развој Милан Кркобабић, а саопштено је из његовог кабинета.

Новац се већ трећу годину додељује у оквиру Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије, а ове године је за финансијске подстицаје за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга, опредељено 667 милиона динара.

Кркобабић је на састанку подсетио и да је недавно формиран Национални тим за препород села Србије.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић захвалио се министру на посети и изразио уверење да су задруге предуслов опстанка сеоских средина, јер директно утичу на бољи квалитет живота на селу и на смањење миграција сеоског становништва у градове.

Кркобабић је након састанка посетио воћарску задругу "Градац воће" у Градашници код Лесковца, која има 11 задругара и 20 коопераната, а који заједно обрађују хектаре под вишњом, купином, малином, јагодом и шљивом. 

Тој новој задрузи, бесповратно је прошле године додељено седам милиона динара за набавку опреме за хладњачу (изолациони панели, хладионичарска врата, расхладни систем за лагер комору, расхладни систем за тунел за замрзавање) и опрему за сортирање (вибро тресач, пребирни сто, рам палете), а пројекат је успешно и у року реализован.

Млада дама на челу задруге, Милена Митић истакла је да је том инвестицијом обезбеђена финансијска сигурност становницима тог и околних села.

"Сада знамо да имамо нешто за боље сутра и парче сигурног хлеба", изјавила је двадесетосмогодишња директорка задруге, а наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести