Ратарима спржено 600 милиона евра

– По првим проценама, штета од суше у ратарским културама биће око 600 милиона евра – каже директор „Жита Србије” Вукосав Саковић.
susa, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Он појашњава да су сушом највише погођени кукуруз, соја, шећерна репа и сунцокрет.

Код кукуруза смо изгубили око 525 милиона евра од очекиваног рода. Међутим, Саковић истиче да мањи принос неће утицати на цену те робе на тржишту јер су житарице берзанска роба.

– Суша није глобална, већ локална и погодила је средњи ток Дунава. Србија је највише погођена, а остале земље само делимично. На светском тржишту имамо тренутно пад цена кукуруза и пшенице – нагласио је он.

Појаснио је да цена у Србији не може бити већа од цене на светском тржишту јер би одмах почео увоз тих житарица.

За последњих 18 година шеста суша, а најгоре су биле 2000. и 2011.

Подсетио је на то да је ово за последњих 18 година шеста суша и да су горе биле 2000. и 2011. те да је неопходно улагати у системе за наводњавање.

– У оваквој години би просечни приноси с наводњавањем били два и по пута већи. Неопходно је улагати у системе за наводњавање: држава да направи канале и обезбеди воду и произвођачи да набаве опрему од канала до њива – закључио је он.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да се може очекивати нацрт мера за решавање последица овогодишње суше у Србији.

Он је казао да је инвестирање одговор Министарства на последице временских неприлика.

– У наредним недељама изаћи ћемо с тим нацртом, али су наш одговор – инвестиције у системе за наводњавање, промовисање система осигурања и инвестиције у противградну заштиту – рекао је министар.

Истако је да ће Министарство утврдити тачне последице временских неприлика, напомињући да је потребан континуитет инвестиција у пољопривреди.

З. Д.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести