Размена меркантилног кукуруза за товне свиње и јунад

БЕОГРАД: Влада Србије дала је сагласност да Републичка дирекција за робне резерве изврши натуралну размену до 10.000 тона меркантилног кукуруза за товну стоку (товне свиње и јунад) са примарним произвођачима који имају затворени производни циклус.
svinje, ilustracija
Фото: Илустрација

Примарни произвођачи са којима ће се реализовати натурална размена су физичка лица која су носиоци активног пољопривредног газдинства и правна лица, земљорадничке задруге и предузетници чија је претежна делатност узгој свиња и других говеда и бивола, наведено је у саопштењу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Како се додаје, паритети у натуралној размени су 11,02 кг меркантилног кукуруза за један кг товних свиња и 13,76 кг меркантилног кукуруза за један кг товне јунади.

Максимална количина меркантилног кукуруза по физичком лицу - газдинству је до 50.000 кг, док је максимална количина меркантилног кукуруза за правна лица, земљорадничке задруге и предузетнике до 300.000 кг.

Минимални услови које морају испуњавати физичка лица су товна прасад минимум 100 или товна телад минимум десет комада, на годишњем нивоу, пише у саопштењу у ком се додаје да су минимални услови које морају испуњавати правна лица, земљорадничке задруге и предузетници 1.000 товних прасади на годишњем нивоу, односно 100 телади.

Влада Србије претходно је усвојила закључак о откупу више од готово 22.000 тона меркантилног кукуруза домаћег порекла из рода 2016. и 2017. године, у циљу помоћи примарним пољопривредним произвођачима у санирању последица суше, наводи се у саопштењу.

Како се подсећа, поред откупа меркантилног кукуруза у циљу санирања последица суше из 2017. године и додатне подршке пољопривредним произвођачима до сада је обезбеђена и замена семенске пшенице за меркантилну. 

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је продужило и рок важења конкурса по основу Правилника о кредитној подршци на основу кога су обезбеђени кредити са субвенционисаним каматама од један до три одсто.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести