Род кајсије добар, али је цена ниска

ЧАЧАК: Овогодишњи род кајсије је одличан, али произвођачи овог воћа нису задовољни ценом, због чега су све прилике да ће многи прећи на производњу стоних сорти, које су намењене извозу, превасходно Русији.
kajsije
Фото: pixabay.com

"Тренутна цена кајсије за прераду, која се у 90 одсто случејева користи за ракију, износи 25 динара, што је испод вишегодишњег просека. Произвођачи сигурно нису задовољни, али мој савет им је да пређу на производњу комерцијалних сорти које имају проходност и ка иностраном тржишту", рекао је председник Организационог одбора испред удружења "Миоковачка кајсија" и Месне заједнице Миоковци, Предраг Радовановић.

Ми откупљивачи, навео је Радовановић, потрудићемо се да у наредним данима утичемо на прерађиваче да се та цена макар мало подигне и каже да је "цена бранице и даље од 80 до 85 динара".

Заменик градоначелника Чачка, Радош Павловић, изјавио је да је цена "падалице" ниска и због обилног рода у смедеревском крају, Војводини и на неки начин због засада по агроеколошким подручјима која нису намењенена кајсији.

"Ту се види недостатак реонизације пољопривредне производње. У наредном периоду смо предвидели да се развој пољопривреде у чачанском крају одвија у два правца, реонизација и виши степени обраде. Желимо да се стварају мала породична газдинства која ће на сопственом газдинству паковати своје производе или да имају полупроизвод или чак готов производ. Тако ће уз адекватну амбалажу постићи већу цену", закључио је Павловић. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести