У Војводини за килограм кајсија плаћају од 35 до 45 динара

Ове године су кајсије добро родиле, упркос томе што је постојала велика бојазан да су мраз и ниске дневне температуре током априла нашкодиле засадима тог воћа које је тада било у фази цветања и заметања плодова.
kajsija
Фото: Dnevnik.rs

У воћњацима и баштама род је богат, а посебно су приметне повијене гране којима прети да се под теретом плода сломе. По речима председник Друштва воћара Војводине Зорана Кесеровића, то се неће десити јер је реч о сорти кајсија буда, чије гране се не ломе под теретом рода. 

Он каже да је у Војводини под кајсијом 1.136 хектара, највише у околини Бачке Тополе, Хоргоша и Суботице.

– Ове године очекујемо да укупан принос у Војводини буде око 7.000 тона, а уз воћњаке у другим деловима Србије, очекивани овогодишњи укупан род кајсије с око 5.200 хектара око 25.000 тона – наводи Кересовић.

Председник Друштва воћара Војводине процењује да би се у Србији, наравно уз подизање нових засада, могло произвест 60.000 тона кајсија.

– Код нас се највише гаји неколико врста кајсија – кечкемтска ружа, новосадска родна, новосадска цветна, НС-4 и НС-6. За комерцијалне потребе треба водити рачуна о томе где се воћњаци подижу јер је идеално подручје за узгој кајсија на површинама изнад 150 метара надморске висине – каже Кесеровић.

Пре три године рекордна зарада
Наша земља је на осмом месту у Европи по површини засада кајсија и девета по производњи тог воћа. У 2014. години остварена је рекордна зарада од седам милиона долара, а протеклих шест година килограм кајсија на светским тржиштима продаје се за 0,84 долара.

Откупљивачи килограм кајсија тренутно плаћају од 35 до 45 динара, у мегамаркетима цене килограма овогодишње рода је од 70 до 80 динара, а на најпрометнијој пијаци у Новом Саду, Футошкој, килограм кајсија стаје од 80 до 90 динара.

Воћар из Таванкута Иван Гадур каже да касјије продаје откупљивачима за 40 динара, што, како каже, није најидеалнија цена.

– Лане је кајсија за ракију коштала 50 динара, али је ове године воће боље родило па је и цена нижа – наглашава Гадур.

Гадур то воће гаји на једном хектару и очекује да ове године убере око пет тона.

– Воћњак је стар девет година и тек ове могу да кажем да имам кајсија, а све до сада су приноси били мали – истиче Гадур, и наглашава да није забадава уложио и новац и труд јер кајсија има тржиште и брзо се прода откупљивачима, који је потом пласирају на тржиште, пре свега ван граница наше земље.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести